Domov - > eŠR ->

Krog življenja

16.4.2013, avtor: (info) / rubrika: utrip

V tednu pred prvomajskimi počitnicami bosta II. osnovna šola Celje in Gimnazija Celje - Center javnosti predstavila enkraten glasbeno-gledališki projekt, ki je v minulih mesecih povezal več kot 100 učencev, dijakov in mentorjev. Krog življenja (Cirle of life), sklepni song znamenite risanke in muzikala Levji kralj, je naslov treh predstav, ki so jih ustvarjalci posvetili svetovnemu dnevu Zemlje, in sicer z zavedanjem, da je strpen dialog med generacijami in kulturami tisti, ki nas lahko popelje v boljši jutri. Osnovo za zanimivo medgeneracijsko snovanje so mladi našli v muzikalih iz Broadwaya in West Enda, v katerih v glavnih vlogah nastopajo otroci in v zanimiv kolaž povezali songe iz uspešnic kot so Oliver, Sound of Music, Joseph and the technicolor amazing dream coat, Secret garden, Whistle down the wind in Lion King.  

Kot je povedal ravnatelj II. osnovne šole prof. Igor Topole, šoli zelo intenzivno sodelujeta od lanskega praznovanja 100-letnice poslopja današnje Gimnazije Celje - Center, kjer je do leta 1974 domovala tudi II. osnovna šola Celje. V jubilejnem letu so se med učitelji in mladimi stkale številne vezi in sprostile ustvarjalne energije, ki jih z veseljem negujejo tudi vnaprej z mnenjem, da je v sodelovanju prava pot tista, ki lahko uspešno nadgrajuje ustaljene učne načrte in mladim ponudi širok ustvarjalni poligon za uresničitev številnih zamisli in projektov.

Tudi niz predstav, ki bodo vpeljale sklepni del šolskega leta na obeh šolah, je zgled izjemnega sodelovanja, saj so bili učenci in dijaki prisotni v vseh fazah snovanja, od priprave zamisli, scene, kostumov, poskusili pa se bodo tudi v glavnih in stranskih vlogah, kot pevci, igralci, inštrumentalisti, plesalci, odrski delavci in asistenti devetih mentorjev, ki so bdeli nad izpeljavo projekta.  

Krog življenja pripravljata obe šoli vse od novega leta. Zgodba predstave pa govori o otrocih, ki na igrišču najdejo kovček Doroteje iz pravljice oziroma muzikala Čarovnik iz Oza, v katerem se skrivajo literarne predloge različnih muzikalov, kjer glavne vloge pripadajo otrokom in mladim. Vsak list prinese novo zgodbo in nov utrinek iz enega izmed muzikalov.

Na II. osnovni šoli bo ta projekt tudi tradicionalno dopolnil niz prireditev, ki jih vsako leto ob koncu aprila, ko praznujemo tudi svetovni dan Zemlje, posvetijo temam kot so ekologija, človek in družba, zdravje … Za Gimnazijo Celje - Center pa je to kar drugi glasbeno-gledališki projekt v tem šolskem letu, saj šola pod okriljem projekta Comenius v sodelovanju z Avstrijo in Hrvaško pripravlja tudi predstavo Korenine večnosti na temo kulturnega izročila držav partneric, ki bo krstno uprizorjena v Puli 19. 4., nekaj dni za tem pa bo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje na programu tudi slovenska premiera.