Domov - > eŠR ->

Mladi z Rake pravi genijalci

24.4.2013, avtor: Katja Bogovič, foto Rok Germovšek / rubrika: utrip

V torek, 23. aprila 2013, se je v Krškem odvijalo sklepno tekmovanje projekta Mladi genijalci. Med devetnajstimi posavskimi osnovnimi šolami so se posebej izkazali učenci osnovnih šol Raka, Boštanj in Marjana Nemca Radeče.

Šolske ekipe so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile polno dvorano navijačev. Spremljali smo lahko zanimivo tekmo in po več krogih je zmagala ekipa genijalcev iz OŠ Raka, ki so jo zastopali Leonard Logarič, Bianka Colarič in Domen Žnidaršič. Na tekmovanju je vse zbrane pozdravil predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman in poudaril pomen približevanja energetskih in jedrskih tem mladim. Poslanico tekmovalcem je pred tekmovanjem poslal tudi direktor GEN energije Martin Novšak in jih spodbudil z besedami: »Veseli nas, da  vas zanimata naravoslovje in tehnika, znanje je vaša prednost in moč že danes v šoli in tako bo tudi vaših izbranih poklicih.« Da so trdo in predano delo ter sposobnost pokazati svoje znanje v ključnih trenutkih odlike najboljših,  je poudaril tudi slovenski športni šampion Primož Kozmus in čestital zmagovalcem.

Mladi genijalci je tekmovanje o energetski pismenosti, ki je potekalo v so-organizaciji družb GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško. Namenjeno je učencem 8. in 9. razredov posavskih osnovnih šol. Na tekmovanje se je prijavilo 19 posavskih šol (op. Posavje ima skupno 26 osnovnih šol) in 255 učencev 8. in 9. razredov. Tekmovanje učence spodbuja k spoznavanju naravoslovja in tehnike ter poglobljenemu preučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji kot brezogljičnemu in trajnostnemu viru ter radioaktivnosti.

Celoten projekt je trajal pol leta in je potekal v več sklopih. Organizatorji so izpeljali priprave za mentorje in posebne delavnice za sodelujoče učence. Februarja so na vsaki sodelujoči šoli izpeljali tudi šolsko tekmovanje, na katerem so se oblikovale ekipe najboljših treh učencev.

Na sklepnem tekmovanju so se pomerile ekipe osnovnih šoil Adama Bohoriča Brestanica, Artiče, Bistrica ob Sotli, Boštanj, Brežice, Cerklje ob Krki, Globoko,  Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Jurija Dalmatina Krško, Koprivnica, Kozje, Leskovec pri Krškem, Maksa Pleteršnika Pišece, Marjana Nemca Radeče, Podbočje, Raka, Sava Kladnika Sevnica, Velika Dolina in XIV. divizije Senovo. Za dobro počutje in sprostitev mladih umov so se na odru predstavili učenci Glasbene šole Krško, plesalci plesne šole Lukec in priljubljena slovenska skupina IN&OUT, ki so navdušili vse zbrane in jim vlili dodatne energije.