Domov - > eŠR ->

Zakaj čakali bi na maj?

3.5.2013, avtor: Barbara Bednjički Rošer / rubrika: utrip

Najbolj iskren občutek, ki ga

lahko doživimo, je presenečenje.

To je temeljno čustvo, zibelka

resnične umetnosti in prave znanosti.

Albert Einstein

 

Letošnjo pomlad smo nestrpno pričakovali, zato smo se na njen prihod posebej pripravili, čeprav je bil muhasti april sprva še zimsko in na koncu že skoraj poletno razpoložen.

2. april – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

Mednarodni dan knjig za otroke smo obeležili z branjem letošnje poslanice, ki jo je napisala pesnica Pat Mora  S knjigosrečo okoli sveta (http://ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april). Nadaljevali smo z branjem poezije Zvezdane Majhen  Polonca in knjige, Damjane Kenda Hussu Kuhanje pravljic in spoznali Hansa Christiana Andersena prav na njegov 208. rojstni dan. Najprej smo si ogledali fotografijo danskega pravljičarja, v knjižnem kotičku listali in brali njegove pravljice Grdi raček, Mala morska deklica, Snežna kraljica, Deklica z vžigalicami, Kraljična na zrnu graha, Palčica, Stanovitni kositrni vojak, ga portretirali in si ogledali njegovega sinhroniziranega Sneženega moža, ki se je stoječ na mrazu zaljubil v lepo peč …

7. april – SVETOVNI DAN ZDRAVJA, 22. april ‒ DAN ZEMLJE

8. aprila smo v sklopu mednarodnega projekta FIT SLOVENIJA izpeljali akcijo Peš hoja v vrtec« z namenom spodbujati aktivni življenjski slog in promocijo hoje kot najprimernejšo gibalno obliko za ohranjanje zdravja. V ta namen smo v vrtec prihajali predvsem peš ali z rolerji, kolesom … Odpravili smo se na sprehod v mesto in bili smo gibalno zelo dejavni. Obiskali smo Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor in se s sestro za zobno preventivo pogovarjali o pomenu zdrave prehrane in usvajali tehnike pravilnega čiščenja zob. Izvedli smo tudi naravoslovni dan v parku z oddelkom Kiti iz Pristana – Barve pomladi. Opazovali smo prebujajočo pomlad/naravo, spoznavali spomladanske rastline, utrjevali pomladne pesmi in s pripevanjem usvojili pesem Janeza Bitenca Kukavica.

Leto 2013 je mednarodno leto sodelovanja na področju voda in obeležili smo ga s pogovorom o vodi (Kje v naravi jo najdemo? Zakaj vse jo potrebujemo? Kako z vodo varčujemo? …) in ogledom predstave v izvedbi pravljičarke Renate ‒ O ZELENI ŽABICI, KI NI MARALA VODE.

Na terasi vrtca smo si naredili čisto pravi vrt. Spoznavali smo zelišča in začimbe, starši so nam prispevali sadike in semena, ki smo jih posadili in posejali v korita in postavili na teraso vrtca. Za spodbujanje mladih generacij o pomenu prehranske varnosti in zdravem načinu prehranjevanja smo z Ministrstva za kmetijstvo in okolje prejeli zavoj šestih vrečk semen ‒  avtohtona slovenska semena vrtnin‒ nizek fižol Češnjevec, korenje Ljubljansko rumeno, ajda Darja, zelje Emona, repa Kranjska okrogla in čebula Belokranjka, ki jih bomo posejali na gredicah pred vrtcem.

KO TE NAPIŠE KNJIGA

Med 19. in 25. aprilom je potekal že 16. festival ‒ Slovenski dnevi knjige v Mariboru (http://www.mkc.si/sl/sdk). V središču letošnjega bogatega programa je bila družbeno odgovorna književnost in zanimivi gostje, zato smo tudi mi obiskali knjižni sejem na Grajskem trgu, kjer smo našli čudovite slikanice slovenskih založb in se udeležili pravljičarskega nastopa ‒ VROČA ŽUPA ‒ pripovedovalca Roka Kosca in glasbenika Gorana Završnika iz KUD-a Priden možic. V izjemni glasbeno-pripovedovalski interpretaciji sta otrokom približala ljudske pravljice – Podkovana žaba, Zajec dela za lisico …  Obiskali smo tudi Čitalnico na jasi, kjer smo sproščeno listali in brali knjige s knjižnih polic, v vrtcu pa smo si dan popestrili s pravljično uro Julie Donaldson  BI SE GNETLI NA TEJ METLJI?, ki jo je mojstrsko prepesnil Milan Dekleva in bil prav s tem prevodom uvrščen na častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

POZOR, LUTKA GRE!

V aprilu je v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Maribor potekalo regijsko (Maribor – Pesnica – Ruše) srečanje otroških gledaliških in lutkovnih skupin ‒ Pozor, lutka gre!, na katerem smo si ogledali kar štiri predstave. Koroško pripovedko Mojca Pokrajculja ‒ v izvedbi lutkovne skupine Mehurčki Vrtca Otona Župančiča Maribor in Trmoglavega mucka Ivana Petroviča Beliseva ‒ v izvedbi gledališke skupine OŠ Franceta Prešerna, smo si ogledali na Prvem odru Prve gimnazije Maribor, Vilo Pikapolonico Brede Varl ‒ v izvedbi lutkovne skupine OŠ Sladki vrh in Medvedkovo najlepše darilo Svetlane Makarovič ‒ v izvedbi lutkovne skupine Hompe ‒ vrtca Ruše pa smo si ogledali na Komornem odru SNG Maribor. Namen srečanja je bil prikazati kakovostne predstave in spodbujati razvoj in rast gledališke produkcije, naše otroke pa je ogled predstav popeljal v svet zgodb, pravljičnih junakov in domišljije …

Aprila smo bili zelo dejavni na področju jezika, umetnosti in narave. Poslušanje in doživljanje jezika, spoznavanje temeljnih literarnih del za otroke in uvajanje v zgodnje naravoslovje v vrtcu Ivana Glinška Maribor vzgojiteljici Barbara Bednjički Rošer in Maja Geršak otrokom z različnimi dejavnostmi in v sodelovanju z okoljem nudiva pogosto in zmeraj izhajava iz igre, doživljanja otrok in aktivne konstrukcije znanja, ki jo prinaša le posameznikova lastna udeležba pri aktivnem učenju, s tem pa zagotavljava boljše razumevanje in pomnjenje ter prenašanje znanja na druga področja. Otroke v obdobju med 3. in 4. letom pritegne vse, kar lahko poskusijo sami in spodbuja ter preseneča njihove čute. Pomen naravoslovne pismenosti vidiva v načinu razmišljanja otrok in pri vrednotenju rešitev, ki se v današnji tehnološki družbi neprestano odpirajo. Otroci pa svoja odkritja z nama delijo v vse bogatejšem jeziku …