Domov - > eŠR ->

Pozor(!)ni za okolje

17.5.2013, avtor: Vesna Arh / rubrika: utrip

V sredo, 15. 5. 2013, se je z EKO-piknikom v Domžalah uradno zaključila kampanja Pozor(!)ni za okolje, katere pobudnik je družba Goodyear Dunlop Sava Tires.

V kampanjo je bilo letos vključenih 36 partnerskih organizacij iz vse Slovenije, med njimi tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Med šolami, pridruženimi v kampanji, je bila že tretje leto tudi Gimnazija Franceta Prešerna iz Kranja. Osnovni namen projekta je osveščanje mladih o odgovornem ravnanju z okoljem. Dijaki gorenjskih šol so tekmovali v ločenem zbiranju odpadkov, novo pridružene šole iz ostalih slovenskih regij pa so tekmovale v ktivnostih, povezanih z zmanjševanjem količine odpadkov na šoli. Vse pridružene šole so pomerile med seboj tudi s svojimi EKO-frendi, ki so kreativno, inovativno in vsebinsko urejali šolske EKO-kotičke z različnimi okoljevarstvenimi temami.

Ker smo na Gimnaziji Franceta Prešerna v letošnjem šolskem letu ponovno uspešno sodelovali v ekoprojektu Pozor(!)ni za okolje, smo v okviru Slovenske ozaveščevalne kampanje OEEO«, prav tako v sredo, 15. 5. 2013, na šoli gostili osebno vozilo - tako imenovani E-transformer. E-transformer je multifunkcijsko vozilo, ki ima na strehi sončno elektrarno. Dijaki so se v vozilu skozi simulacijo na izviren ter zanimiv način seznanili z ločevanjem in ponovno uporabo e-odpadkov. V okviru obiska E-transformerja nam je podjetje ZEOS podarilo zabojnik za zbiranje elektronske in električne opreme. Dijaki in zaposleni na GFP smo do prihoda E-transformerja zbrali zajetno količino e-opreme, pri čemer smo zbiranje podprli z raznimi aktivnostmi. Z zbiranjem e-naprav bomo nadaljevali tudi v prihodnje.
Več o E-transformerju na http://life.zeos.si/sl/dogodki/e-transformer-na-obisku.html

(http://www.sava-tires.si/druzbena_odgovornost/pozor-ni_za_okolje/).