Domov - > eŠR ->

Tu je rob, naprej je konflikt

30.5.2013, avtor: (info sviz) / rubrika: aktualno

Ljubljana, 29. maja 2013 – V medijih je bilo zadnje dni moč zaslediti napovedi, da želi aktualna vlada z rebalansom proračuna – kljub sklenjenemu dogovoru z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o znižanju plač v drugi polovici letošnjega leta in v letu 2014 – še dodatno varčevati z zaostritvijo standardov in normativov v izobraževanju. Ker je po sklenitvi stavkovnega sporazuma in dogovora o plačah Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prestavilo že sklicana srečanja z osnovnošolskimi ravnatelji, se je danes razburjenje v šolah hitro stopnjevalo v sklep, da se posegi v normative in standarde ter posledično odpuščanja v izobraževanju očitno res pripravljajo. Od ministra dr. Jerneja Pikala in predsednice vlade mag. Alenke Bratušek SVIZ zahteva takojšnjo ponovitev zagotovil, da se bo vlada držala podpisanih dogovorov in ne bo posegov v plače ali odpuščanj, ki bi presegla en odstotek zaposlenih v izobraževanju v prihodnjem letu. Takojšnja zagotovila so nujno potrebna, saj se bliža konec šolskega leta ter obdobje zaključevanja ocen, ko sta stres in nervoza vseh, ki sodelujejo v izobraževalnem procesu, že tako povišana in bi se ogorčenje lahko hitro prelilo čez rob.
SVIZ želi spomniti, da je minister Jernej Pikalo sindikatu na prvem srečanju ponovil zagotovilo, da vlada v standarde in normative ne bo posegla, in da je tudi predsednica vlade enako zagotovilo, da po sklenitvi dogovora o plačah ne bo posegov v standarde in normative, izrekla pretekli teden. Če bi se izkazalo, da namerava vlada z rebalansom proračuna dejansko dodatno poseči v položaj zaposlenih v izobraževanju in v kakovost javnega šolstva, bo reakcija SVIZ-a enaka, kot je bila prejšnje leto: standarde in normative bo sindikat branil z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo.
Že drugič v enem letu so zaposleni v vrtcih in šolah, kulturnih ustanovah in raziskovalnih inštitutih pristali na znižanje plač, za ohranitev normativov, kakovosti javnega šolstva in delovnih mest učiteljstva pa so znova tudi pripravljeni iti na cesto in v stavko!