Domov - > eŠR ->

Filmi za vas

2.6.2013, avtor: (šr) / rubrika: aktualno

Samo še nekaj ur in Izola bo zaživela v svojem otoškem utripu. Začenja se namreč 9. Kino Otok (3. do 9. junij). Že nekaj dni nas po prijaznem obmorskem mestecu lični kažipoti usmerjajo na prizorišča filmskega in obfilmskega dogajanja, nedeljsko popoldne pa je množica domačinov in drugih obiskovalcev spremljala postavljanje osrednjega prizorišča, to je odra letnega kina na Manziolijevem trgu. Izolska platna so torej nared, da zasijejo v vsej razsežnosti navdihujočih zgodb, veliki filmski ustvarjalci se pripravljajo na prihod.

Od 3. do 9. junija bo tradicionalna prizorišča v Izoli prežel  9. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Mednarodni del festivala se z uradnim odprtjem začenja v četrtek, 6. junija, in sicer s poklonom liku in delu Silvana Furlana. V sklopu projekta Leto Silvana Furlana, ko na pobudo Mestne občine Nova Gorica  vse leto z različnimi
dogodki obeležujemo 60. obletnico njegovega rojstva, bo v sekciji Silvanov zaliv prikazan edini Silvanov avtorski film Deklica s frnikulami (Slovenija, 1997), dokumentarno delo o prvi slovenski filmski zvezdi svetovnega slovesa Iti Rini .
Ob živi klavirski spremljavi mu bo sledil Erotikon (Gustav Machatý, Češka (Češkoslovaška), 1929), nemi film, s katerim se je Ita Rina zapisala med nesmrtne.

Podrobnejši festivalski program najdete na tukaj.

Predvsem pa vas želimo povabiti tudi na petkovo dogajanje med 10. in 14. uro v Manziolijevi palači, in sicer na srečanje (seminar in razpravo) Art kino mreže: Kako do nacionalnega programa filmske vzgoje?  Popoldne (med 15.00 in 16.30) lahko prisluhnete predavanju Riccarda Constantinija (Cinemazero, Italija) z naslovom Poučevati avdiovizualno kulturo v šoli: izziv modernosti.