Domov - > eŠR ->

Na Gimnaziji Svet Stoji

26.6.2013, avtor: Anja Kišek, Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Za naslov prispevka sta zaslužna povezovalca prireditve Kaja Filipovič in Nejc Blaznik, ki sta zbrane v veliki telovadnici/dvorani Gimnazije Kranj na Koroški cesti v gorenjski prestolnici spomnila, da je dobesedno na vrhu pročelja kremnorezinaste zgradbe postavljen globus. Na Gimnaziji Svet Stoji, pa je bilo tudi nekdanje vodilo, ki ga je potrebno, zaradi aktualnosti, obuditi.

Potem ko so dijaki, profesorji, starši, mentorji in drugi počastili zaključek šolskega leta s spoštljivim pozdravom himni Slovenije v izvedbi mladinskega dekliškega zbora pod vodstvom Primoža Kerštajna, je ravnatelj Franc Rozman sporočil, da je to šolsko leto  dobila ta eminenta kranjska srednja šola, ki jo obiskujejo mladi z znatnega dela Gorenjske, 164 odličnih dijakov, prav na koncu pa, da je bil v iztečenem šolskem letu prvič doslej za najboljši oddelek ocenjen 2.b. »Letos smo dobili samo na tekmovanjih iz znanja preko 480 bronastih, srebrnih in zlatih priznanj, potem so pa še priznanja na športnih področjih, tako, da je vseh preko 500,« je še pridal in nadaljeval, »cela šola gradi piramido. Verjamem, da so vsi ti rezultati, ki jih šola doseže, odvisni prav od vseh. Tudi od tistih, ki jim sedaj ni uspelo, pa imajo kakšen popravi izpit. Mislim, da se vsi trudimo, da to šolo čim bolje izdelate in potem ta trud prinese superlative. To se pravi, zagotovo potrebujemo talent za tako vrhunske uspehe, ampak, potrebujemo tudi spodbudno okolje. Gimnazija Kranj daje tako okolje.« Potem je podelil zahvale in pohvale. Devetindvajset dijakov n dijakinj vseh letnikov je prejelo zahvale za požrtvovalno delo in sicer za štiriletno sodelovanje v dekliškem pevskem zboru ter v orkestru Gimnazije Kranj, v literarno-novinarskem krožku, v dramskem  krožku, pa tudi za tekmovanja v odbojki, rokometu in v drugih športih. Zahvalo je prejel tudi Aleks Peternel za prizadevno delo v oddelčni skupnosti dijakov in skupnosti dijakov šole. Sedemindvajset dijakinj in dijakov je prejelo pohvalo za dosežene rezultate na področju šolskih in izvenšolskih dejavnosti, kar v prevodu pomeni, da so osvojili zlato priznanje na tekmovanjih iz znanja ali se uvrstili največ do desetega mesta. Na državnih športnih  in drugih tekmovanjih so se uvrstili najmanj do 3. mesta. Vsebinska raznolikost tekmovanj in doseženih najboljših mest sta navdušujoči. Pohvale je prejelo tudi enajst članic plesne skupine Frike za osvojeno 1. mesto, deset prejemnikov bronastih priznanj, osem srebrnih ter šest zlatih priznanj v projektu MEPI. Deležnih jih je bilo tudi pet šahistov ter pevski zbor Carmen Manet za dve platinasti priznanji na tekmovanju in zmago na predtekmovanju na Kitajskem.

Da podeljevanje ne bi bilo preveč suhoparno in, da se je ravnatelj zaradi letošnjega izjemnega uspeha dijakov in dijakinj lahko nekoliko odpočil, je ambient zopet poživil s gimnazijski zbor, pridružila pa se jim je tudi zanimiva zasedba flavtistk Katje Kavčič  in Anje Kišek ter kitarista Maja Vlašiča. Skupek najboljših dijakov je bil deležen male in velike plakete Gimnazije Kranj, ki zajema učni uspeh, športne dosežke, raziskovalne naloge ter dosežke na tekmovanjih. Prejemnike male in velike plakete predlaga komisija, za prvo pa jih lahko predlaga tudi ravnatelj. Malo plaketo so prejeli Manca Urh, Anže Peharc, Katja Rakovec, Cene Prevc, Krištof Brezar, Lara Ekar Grlj, David Dolhar, Ana Tacer, Gašper Žun, Bine Pevec, Vid Žepič, Rok Oblak, Ajda Remškar, Katarina Pivk, Eva Lampret, Matic Tavčar in Andraž Slatnar. V tej skupini ter v skupini prejemnikov velikih plaket izstopajo Vid Žepič iz 3D, Andraž Slatnar iz 4G in prejemnik velike plakete Ivan Smiljanić iz 4F, ki so na ekipnem državnem tekmovanju v zgodovini premagali kar 52 gimnazij iz vse Slovenije. Velika plaketa je namenjena dijakom višjih letnikov, katerih  šolanje je bilo zaznamovano z nenehnimi uspehi na vseh, že prej naštetih področjih. Velike plakete Gimnazije Kranj so odslej v rokah plavalke Urše Bežan, kolesarja Mateja Mohoriča, nosilcev ocene 5.0 vsa štiri leta šolanja  Eve Mežnarič, ter nosilcev številnih, izjemnih dosežkov Sare Ručigaj, Nike Osel in Ivana Smiljanića. Sara iz 4E je nosilka šestih zlatih priznanj iz matematike, etnologije, fizike, arhitekture, logike in poznavanja sladkorne bolezni ter enega srebrnega priznanja iz fizike. Nika iz 4D je med šolanjem na gimnaziji prejela na državnih tekmovanjih zlato priznanje trikrat iz matematike ter dvakrat iz logike. Za izjemne uspehe je prejela posebno nagrado Gimnazije Kranj in sicer nagradni izlet na Dansko. Ivan iz 4F je v štirih letih šolanja, poleg povprečne ocene 5.0, dosegel izjemne dosežke in zanje prejel sedem zlatih priznanj. Štirikrat je zasedel prvo mesto, enkrat drugo, dvakrat tretje in dvakrat šesto na tekmovanjih iz zgodovine, slovenščine in ruščine.

Besedilo k fotografijam - zgoraj: Ravnatelj mag. Franc Rozman in prejemniki velikih plaket Nika Osel, Eva Mežnarič, Matej Mohorič, Sara Ručigaj in Ivan Smiljanić Spodaj levo: V dvorani je vladalo izjemno pozitivno in spoštljivo ozračje Spodaj desno: Gimnazijski dekliški zbor pod vodstvom Primoža Kerštajna je obogatil prireditev Dosežki naše šole