Domov - > eŠR ->

Folklorni praznik v Beltincih

25.7.2013, avtor: (jskd) / rubrika: utrip

V nedeljo, 28. 7. 2013, se bodo v okviru tradicionalnega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami beltinskega parka predstavile ene najboljših folklornih skupin Slovenije. Gre za prvi del srečanja najboljših slovenskih folklornih plesalk in plesalcev Le plesat me pelji, ki ga vsako leto pripravi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Drugi del srečanja  bo potekal 19. 10. 2013 v Sežani.

Program beltinskega srečaja sta na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj odraslih folklornih skupin, ki so v letu 2013 potekala v Bohinju, Izoli, Lendavi, Makolah, Zagorju, Mežici in Krškem, pripravili državni strokovni spremljevalki Neva Trampuš in Nina Volk. Izbrali sta skupine, ki ustrezajo strogim merilom poustvarjanja plesnega in z njim povezanega izročila, hkrati pa predstavljajo programe, ki doslej še niso bili videni. Poleg sedmih izbranih skupin iz Dobrepolja, Velike Polane, Bučečovcev, Artič, Vinice, Kranja in Maribora se bodo na velikem odru beltinskega parka predstavili tudi domačini – Folklorna skupina KUD Beltinci, gostje iz Porabja in gostje iz Srbije. Program bo povezoval Milan Zrinski, na prireditvi pa bo JSKD podelil tudi Maroltova priznanja za posebne dosežke na folklornem področju.

Maroltovo plaketo bo prejela Majda Nemanič, članica Folklornega društva Kres iz Novega mesta, Maroltove listine pa Adriana Gaberščik, članica Akademske folklorne skupine France Marolt, Alenka Pakiž, članica veteranske folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc (ŽKUD) iz Ljubljane, in Trio Volk Folk, družinski godčevski trio iz Ilirske Bistrice. Obrazložitve priznanj najdete v priponki. Prilagamo tudi fotografijo z lanskega srečanja (na njej plesalca folklorne skupine iz Dravograda) avtorja Janeza Eržena. 

Ob državnem srečanju bo JSKD pripravil še dve delavnici, pevsko in godčevsko, ki sta  namenjeni spoznavanju preteklih glasbenih praks in njihovemu vključevanju v sodobnost.