Domov - > eŠR ->

Največji vzodnoevropski festival tik pred vrati

30.7.2013, avtor: (inf) / rubrika: utrip

Pred dvajsetimi leti je nadebudna ekipa mladih v enem samem dnevu zasnovala idejo o festivalu. Imeli so tri vodila: ”Potrebujemo cel teden non-stop zabave”, “Želimo  biti stičišče mladih iz celega sveta” ter “Iščemo prostor, kjer bo vse mogoče in nič obvezujoče”. S temi tremi mislimi so postavili temelje festivalu, ki so si ga vsi močno želeli.

Károly Gerendai, vodilni organizator Sziget Festivala, se začetkov spominja: ”Vedno nas je vodila svoboda, čeprav nismo niti vedeli, kako izgleda “pravi” festival. Vseeno smo si predstavljali, da je festival prostor, kjer ljudje za en teden za seboj pustijo vse skrbi, se sprostijo in v miru in sreči uživajo.”

Koncept Sziget-a 2013 je obuditev že obstoječe ideje, le da se tokrat Otok svobode izpelje tudi uradno in za en teden postane svoja sama država, s svojimi pravili, s svojim denarjem, ločena od ostalega sveta a hkrati v srcu prestolnice. Ima tudi svoj lastni grb in zastavo.

Otok svobode je demokratična republika brez vodje, kjer ima prav vsak član, ne glede na pripadnost, enake pravice in obveznosti.

Sziget je festival, kjer si obiskovalci lahko razširijo glasbeno obzorje in spoznajo izvajalce, ki do tega trenutka morda še niso dosegli preboja, ki bi jih uvrščal v vrh razpoznavnosti. Kot že prejšnja leta lahko tudi letos ne samo doživite koncerte na odprtih prizoriščih, pač pa tudi v ogromnih šotorih, ki sprejmejo od 8000 do 10000 obiskovalcev in ponujajo
izjemno pester program. Letos bodo festival obogatila nova prizorišča ter dodaten program. Čeprav je festival že poznan po odlični organizaciji, bodo letos poskrbeli še  za boljšo in s tem obiskovalcem omogočili večje udobje. Sziget se bo odvijal med 5. in 12. avgustom v srcu Budimpešte na Madžarskem. Sziget ni le glasbeni festival, pač pa tudi veliko umetniško zbirališče. Naj omenimo nekaj letošnjih neglasbenih zanimivosti:

Giant Street Theatre (Veliko ulično gledališče) letos na Sziget prihaja iz daljnega kontinenta, kjer ljudje živijo v družbi kengurujev in koal. Sziget Eye, vrtiljak, se bo letos povišal za dvajset metrov ter s tem postal eden največjih vrtiljakov na svetu. Cirque du Sziget (Sziget Cirkus) bo prirejal cirkuške šove v stilu potujočega cirkusa iz konca 19. stoletja. Sziget Cirkus bo gostil dih jemajoče cirkuške uprizoritve in veličastne predstave mladih madžarskih akrobatov. Na festivalu se bo glasbeno dogajanje odvijalo na večih odrih. Na glavni oder med drugimi prihajata legendarni Nick Cave s spremljevalnim bendom The Bad Seeds ter najbolj znana skupina alternativnega rocka preteklega desetletja, Franz Ferdinand. Kot “headliner” Sziget-a je potrjen legendarni britanski band in dobitnik nagrade “ Best European Major Festival award” Blur. V letu 2013 bodo Blur prvič nastopili na Sziget Festival-u, kjer  bodo na glavnem odru  navduševali najbolj raznoliko festivalsko publiko, ki je sestavljajo obiskovalci iz vsega sveta. Med ostalimi nastopajočimi na glavnem odru so tudi Ska-P, Skunk Anansie, Dizzee Rascal, The Editors, Alex Clare, Enter Shikari itd.

Eno najbolj priljubljenih prizorišč Sziget-a, oder A38, se drži trenda prejšnjih let: ogromen šotor bo gostil pestre in zanimive ustvarjalce, kot so: Michael Kiwabuk, Bad Religion, Woodkid, Peter Bjorn & John, Katy B, Netsky, Tame Impala, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Everything Everything, Wax Tailor, Zaz, SKIP&DIE in mnogi drugi. Mega-šotor Arena je prizorišče, kjer zgodnje popoldanske ure polnijo “European Slots” – evropske skupine, kasneje pa se v šotoru razvijejo ogromne žurke z odličnimi izvajalci. Letos bodo v šotoru Arena med drugim nastopili tudi Empire of the Sun, Chase & Status Live, Chris Liebing, Sebastian Ingrosso, Afterhours in Left Boy.

“The OTP Bank World Music Party Stage” (OTP Bank oder tradicionalne svetovne glasbe) je na 20. obletnici Sziget-a s 120% tradicionalne svetovne glasbe požel takšen odziv, da so se organizatorji spektakel odločili ponoviti! Slišali ne bomo le velikih imen te glasbene zvrsti, pač pa tudi najpomembnejše ustvarjalce iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki nas bodo popeljali v balkan in ska norijo.  Poleg že znanih izvajalcev pa je kar 22 novih glasbenikov dobilo “koncertno vizo” za nastop na letošnjem Sziget Festivalu oz. “Otoku svobode”. Med njimi je ena najboljših britanskih skupin Biffy Clyro in eden najbolj talentiranih in navdušujočih izvajalcev sodobne pop glasbe, Mika. Nastopil bo tudi dinamičen  producent elektronske glasbe Nero ter mnogi drugi.

V raznovrsten program je Sziget Festival, "otok svobode" pripravil tudi nepozaben dan 0, program za zgodaj prihajajoče
prebivalce. Tokrat bo Sziget postal “čudežna dežela”, kjer bo najbolj znana alternativna rock skupina iz Madžarske, Quimby, ustvarila "enkrat v življenju" vzdušje na glavnem odru s posebnim koncertom, ustvarjenim samo za Sziget.

Glavni oder bo gostil Muzsikás, mednarodno znano madžarsko ljudsko skupino, ki letos s svojimi gosti in mednarodnimi zvezdami praznuje svojo 40. obletnico. V nedeljo bo na glavnem odru Sziget svoje dogajanje zaključil z vrsto ognjemetov, pirotehnike, posebnih efektov ter z laserskim šovom. End Show-u oz. Zaključnemu večeru bo glasbeno podlago nudil najboljši DJ producent tega časa, David Guetta.

Sziget si prizadeva, da bi bil pester in glasbeno bogat festival ter hkrati edinstven pri programu, ki ne vsebuje le glasbe. Z osvetljavo in instalacijami želi ustvariti prav posebno vzdušje. Zato so Luminarij, Tarot Labirint, Cökxpon prizorišča, pisani lampijoni ter ulično gledališče nepogrešljivi in pomembni ustvarjalci Sziget vzdušja.