Domov - > eŠR ->

Za Beltinci še Sežana

29.7.2013, avtor: (mčč) / rubrika: utrip

 Pod krošnjami Beltinskega parka se je včeraj z nastopom prvega dela najboljših folklornih skupin Slovenije končal 43. Mednarodni folklorni festival Betinci. Na prvem delu srečanja Le plesat me pelji, ki ga že tradicionalno pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) , se je predstavilo sedem izbranih skupin. Drugi del najboljših folklornih skupin se bo predstavil 19. 10. 2013 v Sežani.

Program beltinskega srečaja sta na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj odraslih folklornih skupin, ki so v letu 2013 potekala v Bohinju, Izoli, Lendavi, Makolah, Zagorju, Mežici in Krškem, pripravili državni strokovni spremljevalki Neva Trampuš in Nina Volk. Izbrali sta skupine, ki ustrezajo strogim merilom poustvarjanja plesnega in z njim povezanega izročila, hkrati pa predstavljajo programe, ki doslej še niso bili videni. Poleg sedmih izbranih skupin iz Dobrepolja, Velike Polane, Bučečovcev, Artič, Vinice, Kranja in Maribora so se na velikem odru beltinskega parka predstavili tudi domačini – Folklorna skupina KUD Beltinci, gostje iz Porabja in gostje iz Srbije. Na prireditvi je JSKD podelil tudi Maroltova priznanja za posebne dosežke na folklornem področju.

Maroltovo plaketo je prejela Majda Nemanič, članica Folklornega društva Kres iz Novega mesta, Maroltove listine
pa Adriana Gaberščik, članica Akademske folklorne skupine France Marolt, Alenka Pakiž, članica veteranske folklorne skupine Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc (ŽKUD) iz Ljubljane, in Trio Volk
Folk, družinski godčevski trio iz Ilirske Bistrice.

 Ob prvem delu državnega srečanja najboljših folklornikov je JSKD pripravil tudi dve delavnici, pevsko in godčevsko, ki sta  bili namenjeni spoznavanju preteklih glasbenih praks in njihovemu vključevanju v sodobnost. 

 V Beltincih so se z izbranim programom predstavile: folklorna skupina Ponikve (KD Dobrepolje), folklorna skupina KD Miško Kranjec, Velika Polana, mlajša folklorna skupina Kajer, KD Kajer, Bučečovci, folklorna skupina KUD Oton Župančič, Artiče, folklorna skupina KUD Oton Župančič, Vinica, folklorna skupina Iskraemeco, Kranj in akademska folklorna skupina Študent, Maribor.