Domov - > eŠR ->

Kmalu temeljni kamen!

6.8.2013, avtor: Liana Kalčina / rubrika: aktualno

21. marca 2013 se je varuhinja Vlasta Nussdorfer, na povabilo predsednika države Boruta Pahorja, udeležila srečanja in pogovora o problematiki otrok z Downovim sindromom v Sloveniji. Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma je namreč predsednik na pogovor povabil starše in posameznike, ki se ukvarjajo z vključenostjo oziroma izključenostjo otrok s posebnimi potrebami ter predstavnike Društva za Downov sindrom - Planet 47. Na pogovoru je bila sprejeta pobuda, da se pripravi memorandum, ki bo celostno izpostavil problematiko otrok z Downovim sindromom in bo zajel tudi druge osebe z motnjami v duševnem razvoju. V njem naj bi povzeli predloge za rešitve pravnih in praktičnih problemov glede izključenosti otrok in odraslih z Downovim sindromom. Iniciativo je podprla tudi varuhinja.

Že 27. marca je varuhinja na svojem prvem zunanjem poslovanju na Ptuju obiskala OŠ dr. Ljudevita Pivka in se seznanila z nemogočimi razmerami, v katerih otroci s posebnimi potrebami spoznavajo modrosti in pridobivajo spretnosti. Ocenila je, da gre za povsem neprimerne šolske prostore. Predstavniki sveta staršev so jo seznanili s težavami pri izgradnji nove šole, saj so vsa prizadevanja zamrla. Težava je tudi v tem, da je šola močan regijski center, saj jo obiskujejo učenci iz 17 občin in nekatere med njimi ne zmorejo prispevati k izgradnji šole, ali se za to še niso odločile.

Varuhinja je takrat šoli in staršem obljubila, da bo naredila, kar je v njenih močeh, da otroci in njihovi učitelji dobijo novo šolo. Pretresla jo je izjava zlasti staršev, da so to šolo pred njo že obiskali predsedniki in ministri, vendar rešitve ni bilo od nikjer. Zato je varuhinja sprožila širšo humanitarno akcijo darovanja sredstev preko poslanih SMS. Vanjo so se vključili vsi mobilni operaterji v Sloveniji in akcija zbiranja dodatnih sredstev je stekla. Varuhinja je izjemno zadovoljna, da se je v akcijo vključilo tudi Združenje slovenskih poklicnih gasilcev s projektom »Tudi mi smo del vas«, ki so zelo široko zastavili svoj prispevek k ustvarjanju boljših pogojev v  Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka na Ptuju.

4. junija se je varuhinja sestala z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom. Med drugim je ministru povedala, da se je zgrozila nad razmerami, v katerih skrbijo za razvoj otrok s posebnimi potrebami. Ministra je spodbudila k dodatnemu razmisleku o zadostnosti dosedanjih odločitev finančne participacije ministrstva. Varuhinja se sicer zaveda, da se v teh finančno sušnih letih ministrstvo nenehno srečuje z vprašanji oblikovanja in sprejemanja prioritet, vendar otroci s posebnimi potrebami pač ne morejo čakati v nedogled. Tudi ministrstvo bo, poleg lokalnih skupnosti, moralo najti ustrezne rešitve za sistemsko reševanje tovrstnih vprašanj v prihodnje. Varuhinja je tako ministra dr. Jerneja Pikala ter njegove sodelavke in sodelavce seznanila z obveznostjo države, da za izgradnjo zagotovi ustrezna finančna sredstva. Minister je obljubil pomoč.

Vsem, ki odločajo o izgradnji, je varuhinja ponovno pisala v juliju 2013, obvestila pa je tudi predsednika republike Boruta Pahorja. 5. avgusta je varuhinja prejela odgovor OŠ dr. Ljudevita Pivka, s katerim jo obveščajo, da bodo v avgustu že uredili igrišče in da jim pri akciji zbiranja sredstev pomagajo v Združenju slovenskih poklicnih gasilcev. Možnosti za izgradnjo šole se končno obračajo na bolje. Ravnateljica je namreč prejela obvestilo o pravnomočnosti odločbe o izbiri izvajalca za gradnjo šole in vsi si neizmerno želijo, da bi bil kmalu položen temeljni kamen in bi se dela končno začela. Delovna skupina šole bi rada obiskala varuhinjo, ki jih bo še v mesecu avgustu sprejela.

Opozoriti je treba tudi na dve oddaji Tednika na TV Sloveniji, ki sta v tem letu predstavili omenjeno šolo. Bili sta dobro pripravljeni in v njih so starši otrok in vodstvo šole ter predstavniki poklicnih gasilcev čustveno prizadeto govorili o razmerah na šoli in o nujnosti izgradnje nove šole. V oddaji je nastopila tudi varuhinja, ki je pojasnila, da bo s svojimi aktivnostmi nadaljevala in si prizadevala za popravo krivic, ki se dogajajo tem otrokom.

Država je dolžna spoštovati pravice vseh otrok, še zlasti tistih, ki so tako ali drugače prikrajšani in ki dobršen del svojega otroštva preživijo v zavodih. Delovati mora v najboljšem interesu otrok, zaščititi pravico do odraščanja v človeka vrednem in dostojnem okolju, v najboljših možnih materialnih in prostorskih pogojih, ne da bi pri tem katerokoli skupino otrok zapostavljala.

Zagotovo si otroci s posebnimi potrebami zaslužijo večjo skrb, kakor so je trenutno deležni s strani države. In prav na Ptuju so te skrbi v tem trenutku najbolj potrebni.