Domov - > eŠR ->

Posebno doživetje

19.8.2013, avtor: (dv) / rubrika: utrip

V nedeljo, 25. avgusta, ponuja Županova jama pri Grosuplju prav posebno doživetje. S krajšim koncertom bo v Veliki dvorani Županove jame nastopila Vokalna skupina Gallina s programom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Edinstvena naravna akustika v podzemni dvorani, ki je dolga približno 60 in široka 25 m, na najvišjem delu pa ima blizu 15 m visok strop, daje kakovostnim pevskim nastopim poseben pridih, ki ga ni mogoče izkusiti na površju ali v »klasičnih« koncertnih dvoranah.
Kvartet deklet, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Vodi jih Ana Erčulj, nadarjena mlada zborovodkinja. Celoten programski opus Galline obsega priredbe slovenskih ljudskih pesmi, slovenske in tuje umetne pesmi ter izbor slovenskih in tujih vokalnih pop/jazz skladb. V kratkem času svojega delovanja je skupina dosegla kar nekaj vidnejših uspehov: oktobra leta 2011 je kot debitantka na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Kočevju prejela zlato plaketo, aprila leta 2012 pa se je prvič udeležila slovenskega tekmovanja Naša pesem in prejela srebrno priznanje. V  skupini prepevata sopranistki Manca Simonič in Urška Brank ter altistki Ana Plemenitaš in Višnja Fičor.

Koncert v Županovi jami, ki se bo pričel z vstopom v jamo ob 15. uri, bo združen z ogledom sedmih podzemeljskih dvoran, ki so med seboj povezane z urejeno potjo (stopnice, utrjen gramoz) in električno osvetljene. Ker vlada v notranjih delih jame stalna temperatura 9,5 °C, priporočamo dodatno jopico in kakovostno pohodniško obutev. Ogled jame s koncertom bo trajal približno uro in pol. Vstopnina: 7 EUR odrasli, 5 EUR otroci. Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku. Več informacij o koncertu in jami: www.zupanovajama.si .