Domov - > eŠR ->

Mladi gledališčniki na izolskih ulicah

21.8.2013, avtor: (mčč) / rubrika: utrip

V ponedeljek, 26. 8. 2013, se bodo v Izoli pričele poletne mednarodne gledališke delavnice, ki predstavljajo za mnoge mlade igralce enkratno priložnost za pridobitev in dopolnitev osnovnega gledališkega znanja. Udeleženci delavnic, ki jih že tradicionalno organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), bodo imeli do nedelje, 1. 9. 2013, priložnost ob delu in pogovorih skozi različne perspektive mentorjev na gledališče izoblikovati svojo suvereno gledališko podobo. Letos bodo delavnice vodili Miha Alujevič (Slovenija), Maja Sviben (Hrvaška), Predrag Stojmenović (Srbija), Nicholas Jonne Wilson (Velika Britanija), Iva Milley (Hrvaška), Katrin Janser (Švica) in Eric Dean Scott (ZDA).

 75 mladih gledališčnikov iz različnih evropskih držav bo letos v Izoli pridobivalo nova znaja na naslednjih področjih: musical in glasbeno gledališče, osnove improvizacijskega gledališča, intenzivno Shakespeare – fizični pristop, gledališka igra: gledališče igralca – svet brez igre, The Body Method, gledališče in prostor ter svet improvizacij. Mladi igralci se bodo v procesu raziskovanja prostora podali tudi na izolske ulice in morda na ta način komu popestrili dan. »Je že res, da se gledališče največkrat dogaja v za ta namen zgrajenih stavbah, se pravi gledališčih, vendar pa sta zgodovina in razvoj gledališča prežeta prav z zvrstmi, ki so se izvajale na ulicah in trgih, kjer se je fikcija izvedbe mešala s stvarnostjo vsakdana. Tako se bodo tudi mladi igralci s svojo mentorico umaknili iz dvorane na prosto in s tem gledališko ustvarjanje prestavili iz nadzorovanih pogojev gledališke dvorane v realne in nepredvidljive prostore ulic in trgov Izole ter jih uporabili kot izhodišče za gledališke situacije,« je povedal Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališče in lutke pri JSKD.

Letošnje gledališke delavnice se bodo sklenile z nastopom vseh udeležencev v soboto, 31. 8., ob 18.00 na Manziolijevem trgu v Izoli.