Domov - > eŠR ->

SiTi ARTstore

6.9.2013, avtor: (info) / rubrika: aktualno

TRGOVINA MLADIH UMETNIKOV SITI ARTSTORE  

Ljubljana, 26. avgust 2013. V Ljubljani se odpira Trgovina mladih umetnikov SiTi ARTstore. Trgovina, namenjena udejstvovanju mladih umetnikov v slovenskem kulturnem prostoru, bo omogočala kupcem dostop do del perspektivnih slovenskih umetnikov z različnih področij delovanja.

 Nova umetniška platforma si v prvi vrsti želi pomagati in povezati slovenske umetnike in oblikovalce ter jih povezati z njihovimi končnimi kupci. Cilj Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore je prispevati k večji prepoznavnosti mladih umetnikov in njihovemu povezovanju. Poleg posredništva umetniških in oblikovalskih del trgovina deluje kot odprta platforma za izmenjavo idej ter kot prostor obveščanja o natečajih, razpisih in razstavah v Sloveniji in tujini.

Med drugim bo organizirala redne kulturno-umetniške dogodke na področju celotne Slovenije, katerih poudarek bo izobraževanje tako kupcev kot umetnikov samih. Organizirane bodo okrogle mize in debate na temo aktualne problematike na področju umetnosti, strokovna predavanja umetnikov o različnih tehnikah, otvoritve razstav, dražbe umetnin, delavnice z umetniki, predstavitve mladih avtorjev, izobraževanja na temo vlaganja v sodobno umetnost, predavanja o umetniškem trgu v Sloveniji in modne revije.

SiTi ARTstore omogoča ogled in nakup umetnin s področja slikarstva, grafike, risbe, ilustracije, kiparstva, fotografije, izdelovanja nakita ter ustvarjanja s tekstilom. Oblikovalce in umetnike je po končanem javnem razpisu ocenila in izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki z različnih področij. Na koncu so med 114 prijavami izbrali 59 umetnikov in oblikovalcev katerih izdelki bodo prostor našli na policah SiTi ARTstore. V trgovini boste tako našli pester izbor kvalitetnih in unikatnih slovenskih izdelkov.

Ciljna skupina Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore so kupci umetniških izdelkov, ki želijo investirati v kakovostna umetniška in oblikovalska dela slovenskih ustvarjalcev, ki podpirajo umetniško ustvarjanje mladih kreativnih slovenskih umetnikov in tisti, ki iščejo izvirna osebna darila ter opremo za dom. Prav tako bo to zagotovo tudi zanimiv nov prostor za nakup kakovostnih poslovnih daril za različna podjetja.

 Na dan otvoritve, 6. septembra, bo potekal bogat kulturno-umetniški program. Od 12. do 20. ure bodo v okviru Dneva za umetnost pred Kristalno palačo v BTC-ju mladi predstavili svoje izdelke in njihov način dela širši javnosti. Ob 14. uri bo trgovino v prvem nadstropju Kristalne palače s 4-minutnim nagovorom uradno odprl minister za kulturo dr. Uroš Grilc.

 Projekt Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore je ob podpori glavnega partnerja družbe BTC, d.d. nastal v Zavodu Ypsilon. Zavod Ypsilon je nevladna in neprofitna organizacija, ki vse od odprtja leta 2009 ponuja mladim v Sloveniji osebno in karierno rast. Namen Zavoda Ypsilon je združevanje in povezovanje mladih, izmenjava idej in izkušenj ter dostop do zanimivih in uglednih posameznikov.  Skozi organizirane dogodke in družbeno koristne projekte se Zavod Ypsilon uveljavlja kot eno glavnih medgeneracijskih središč Slovenije. Projekt vodita vizualna umetnica Maša Gala in oblikovalka Jana Troha.