Domov - > eŠR ->

O natančnosti in prepoznavnosti

11.9.2013, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: aktualno

Kaj pomenijo pri vsakem ravnanju vzrok, povod in posledica, sem si zapomnil po obravnavanju atentata v Sarajevu 1914. leta, ki prav te dni spet vznemirja svet osrednjega Balkana. Očitno nam je prof. Rozika Tanko v Gimnaziji Škofja Loka tako slikovito in poučno ter kleno opisala razmerja med njimi, da jih zelo rad izpostavim v marsikaterem pogovoru še danes. Prav zanima, kako jih bo opredelil dr. Bernard Nežmah, ko bova na večer 213. Prešernovega rojstnega dne 3. decembra razpredala v kranjski mestni knjižnici o slovenskem časnikarstvu.

To poletje  sem pred začetkom šolskega leta iskal povod, da bi ponovno zapisal nekaj spoznanj o uporabi slovenskih simbolov in simbolov Slovenije. Vzrok? Še vedno nezakonita uporaba simbolov: grba, zastave, himne Republike Slovenije v povezavi z vzgojno-izobraževalnimi zavodi. Povod? Letak z ilustriranim zemljevidom Slovenije, ki sta ga šolam podarili reviji Cicido in Ciciban, ki sem ga videl na steni novega 4. razreda v OŠ Stražišče, PŠ Besnica. Najprej me je zbodlo v oči ime zastave in grba. Noben pravni akt ne imenuje zastave in grba »slovenska«, ampak le grb, zastava, himna Slovenije. V čem je razlika oziroma zapisano odločneje, kje je kratek stik?

Zelo razumljivo je zapisano, da je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom zastava Slovenije. Slovenska zastava je torej tribarvnica brez grba, po zakonu iz 1994. leta slovenska narodna zastava, ki se lahko uporablja ob zastavi Slovenije. Na katere praznike? Vse, ki izkazujejo dogodke v prid Slovencem v Sloveniji, v zamejstvu in po svetu. Tudi 27. aprila, dneva upora proti okupatorju, ko so se 1941. leta vsi Slovenci odločili za boj proti nemškemu, italijanskemu, madžarskemu in NDH okupatorju. Ne vem, kdaj se učenci prvič srečajo s slovenskimi simboli in simboli Slovenije, a v šoli, tako menim, se sme najprej vedno uporabljati le pravilno podobo simbolov in njihovo pravilno, uradno poimenovanje. Tudi, zaradi morebitnega ocenjevanja.

Greš z nama? Tako vabita kolesar z žabo ali kameleonom. Pripravljalka in ilustratorka Jelka Godec Schmidt je spregledala, da ima zastava Slovenije grb vedno ob drogu ali jamboru. Seveda, mora stati pokonci. Če zastavo gledamo z leve, z lica, na levi strani zastavine rute, če pa jo opazujemo z desne, z naličja, pa na desni strani zastavine rute. Torej ne na koncu zastave, v njeni zadnji četrtini!!! Si pa zasluži avtorica letaka posebno pohvalo, ker je Aljažev stolp obogatila s slovensko tribarvnico. O slovenski zavednosti Jakoba Aljaža pri nas velikokrat pišejo in govorijo, a stolp je, žal, kot simbol slovenstva povsod videti kot brezobličen kovinski valj s stožčastim zaključkom.

To je podobno TV SLO reporterju iz Nikozije, ki ga pravkar poslušam kot komentatorja nogometne tekme med »našimi« nogometaši (SVN) in nogometaši Cipra (CYP). Pravkar, 75. minuta, je »naš« vratar Handanović ubranil strel, ki bi skoraj napolnil »naš« gol. Hudo se mora komentator edine slovenske javne televizije pregrešiti, da reče slovenski nogometaši oziroma nogometna reprezentanca Slovenije. Razmerje med »naši« in »slovenska, Slovenija« je pri njem 2:98 odstotkov, pri hrvaških TV reporterjih pa obratna.

Da ne bom zašel. Ker je srce narisano levo od Škofje Loke, to seveda ni srce iz lecta, ampak je tam doma loški, v lesenem modelčku odtisnjeni, ali pa dražgoški, ročno okrašeni medeni kruhek. To lahko zapišem, ker sem napisal za slovenske časopise in revije številne prispevke o njihovih izdelovalcih.

In na koncu, urednico Slavico Remškar rad - kot prvo osebo take zadolžitve v Mladinski knjigi - pohvalim, da je odgovorno in razumevajoče sprejela pripombe o nekaterih stvareh, ki sem jih zapisal tudi v tem prispevku in pojasnila vzroke in povode zanje ter videne posledice.

 Besedilo k slikam: Zgoraj: Na letaku manjka slovenska narodna zastava, iz katere je nastala z grbom zastava Slovenije. Spodaj levo: Je dovolj, če potujemo le po Sloveniji? Kaj pa je s potovanji v EU brez mejnih kontrol v slovenski svet ob mejah v vseh štirih sosednjih državah? Spodaj desno: Ali našteti učenci 4. razreda in vsi njihovi vrstniki po Sloveniji razlikujejo slovensko narodno zastavo in zastavo Slovenije ter Davorina in Simona Jenka slovensko narodno himno Naprej zastava Slave in Stanka Premrla in Franceta Prešerna himno Slovenije Zdravica/Zdravljica?