Domov - > eŠR ->

Združene generacije v stoletni lepotici

21.9.2013, avtor: (gd) / rubrika: aktualno

Gimnazija Celje – Center je 20. septembra letos ob svoji 101. obletnici združila več kot 1.000 maturantov učiteljišča, Srednje pedagoške šole in zdajšnje gimnazije. V večeru druženja in spominov, ki so ga v Društvu GCC pripravili v sodelovanju s šolo, so gimnazijski prostori oživeli z delavnicami, razstavami in kulturno-glasbenim programom, ki so ga nekdanji dijaki pripravili skupaj z današnjimi. Tako je bilo mogoče videti in slišati danes uveljavljene slovenske glasbenike, pevce, radijske moderatorje in igralce, kot tudi obetavne glasove in nastopajoče.
V večeru, ki so ga poimenovali 100+1 Gimnazije Celje – Center, se je na Kosovelovi ulici 1 srečalo več kot 1.000 nekdanjih maturantov učiteljišča, Srednje pedagoške šole in zdajšnje gimnazije. Po uradnem delu na legendarnem rondoju, kjer je iz združenih grl zadonela maturantska himna Gaudeamus Igitiru, je najlepša celjska šola zaživela v povsem drugačni luči kot vsak dan. Zgodovina 101. leta je bila na ogled v zgodovinskem kotičku, Jazz kavarna, Impro liga in razstave so predstavile umetniško kreativnost dijakov, v telovadnici je potekal odbojkarski turnir med dijaki in profesorji. Ob kopici naravoslovnih, jezikoslovnih in družboslovnih tematskih delavnic, ki so povezovale generacije, je svoja vrata odprla zbornica, kjer so dijake pričakali nekdanji ravnatelji.
V
 večernem delu programa, ki je še posebej izpostavil umetniško moč Gimnazije Celje – Center in nadarjenost njenih dijakov, so se v glasbenem programu predstavili Dekliški pevski zbor, skupine The Šlagers, FaVoZa, Oktet 9, GCC Band, GCC Narodnjaki, GCC Jazz projekt in Koma ter izjemni vokalistki Sandra Feketija in Nuša Ofentavšek. V programu so jih medsebojno prepletli nekdanji dijaki – danes igralci in radijski moderatorji. »Ponosni smo na našo šolo in dijake, ki ji še vedno, tudi ko nas zapustijo, dajejo poseben pečat. Veseli smo, da knežjemu mestu dajemo veliko več kot le izobraževanje, kar smo s prireditvijo ob obletnici postavitve naše šole dokazali že drugo leto zapored,« je po koncu prireditve povedala v. d. ravnateljice Gimnazije Celje – Center Mateja Glušič Lenarčič.
Gimnazija Celje – Center je ena redkih slovenskih srednjih šol, ki je vzpostavila povezovanje nekdanjih dijakov v obliki društva in prav Društvo GCC nosi levji delež pri aktivnostih ob 101. obletnici. »Po lanski izjemni 100-letnici smo se zavedali obveze, ki jo imamo do negovanja zgodovine in povezovanja generacij, zato smo odziva tako nastopajočih kot vseh obiskovalcev izjemno veseli,« je povedal vodja projekta Gregor Deleja iz Društva GCC, sicer profesor na gimnaziji, in dodal: »Danes se veselimo novih, odmevnih projektov medgeneracijskega povezovanja, ki jih pripravljamo v našem društvu.«
Današnja stavba Gimnazije Celje – Center je bila leta 1912 zgrajena po načrtih Richarda Klossa in velja za najmarkantnejšo secesijsko stavbo v Celju ter eno najlepših v tem delu Evrope. Gimnazijo Celje – Center v njenem 101. letu obiskujejo dijaki v programih gimnazije, umetniške gimnazije likovne smeri in predšolske vzgoje, za njihovo znanje pa skrbi več kot 80 zaposlenih. 

FOTOGALERIJO najdete tukaj!