Domov - > eŠR ->

Voda = življenje

26.9.2013, avtor: VALERIJA BELAJ, prof. / rubrika: utrip

Sodobna družba terja in hkrati uvaja vedno več sprememb v vsakdanje življenje. Tudi šole pri tem niso nobena izjema. Ena izmed možnosti druženja in spoznavanja različnih metod ter prispevkov so tudi projekti, v okviru katerih potekajo izmenjave mnenj učencev in učiteljev.

Na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec smo izvedli mednarodni projekt VODA = ŽIVLJENJE, na katerem so sodelovali učenci in učitelji sedmih Unesco šol iz Slovenije. Od leta 2005 je namreč šola nosilka Unesco središča za Koroško.

Tabor je potekal 19. in 20. septembra, z organizacijskimi pripravami na šoli pa smo pričeli že v mesecu avgustu. Cilj projekta je bil spoznavanje različnih voda, njihov pomen ter  sožitje z naravo, kjer se učimo drug od drugega in hkrati tkemo prijateljske vezi.

V dvodnevnem projektu so potekale različne delavnice, naravoslovni  in športni dnevi, kjer so učenci podrobneje razmišljali o pomembni tekočini našega življenja - o vodi. Sodelovali so v energijski noči in prenočili na naši šoli. Med dejavnostmi so lahko razmišljali o "čudežni" vodi, mlinčku, o živem potočku, o vodi kot naravni dediščini, o tihi vodi, ki bregove dere... Pri vodenju delavnic so sodelovali tudi zunanji mentorji, sodelavci in strokovnjaki iz različnih področij.

Učenci so se udežili tudi prireditve v mestnem jedru, kjer so sodelovali z razstavo izdelkov na dveh stojnicah in si ogledali celotno prireditev, ki ga je v okviru Unesca priredila mestna občina Slovenj Gradec kot Glasnik miru.

Vsi mladi gostje so skupaj z "gostiteljem"iz naše šole preživeli dva nepozabna dneva, zagotovili pa so, da se k nam z veseljem zopet vrnejo.

S prijateljstvom, z druženjem in spoznavanjem drugačnosti smo mlade soočili s pomenom obnovljivih virov, medgeneracijska povezanost pa bo prav gotovo pripomogla k odgovornejšemu širjenju pozitivnih vrednot.