Domov - > eŠR ->

Slavistika v regijah

28.9.2013, avtor: (bkv, pj) / rubrika: aktualno

24. Slovenski slavistični kongres (v organizaciji Zveze društev Slavistično društvo Slovenije) pod naslovom Slavistika v regijah bo letos od 3. do 5. oktobra v Novi Gorici, natančneje v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi (3. 10.), v gimnaziji v Novi Gorici (4. 10.) ter na terenu, po poteh Soške fronte (5. 10).

Osrednja pozornost bo namenjena predstavitvi  najmlajšega slovenskega slavističnega univerzitetnega središča, ki pod okriljem Univerze v Novi Gorici obstaja od njene ustanovitve l. 2006. Ob tej osrednji temi bo še niz drugih tematskih razprav in dve okrogli mizi o slovenskem slovaropisju v klasični in elektronski obliki ter diferenciaciji šolskega pouka (nivojski pouk) in čezpredmetnih ciljih poučevanja slovenščine. Ne bomo mogli mimo 200-letnice rojstva F. Miklošiča, govorili bomo o prevajanju slovanskih književnosti v slovenščino, in kot že nekaj let, prisluhnili raziskovalnim dosežkom odličnih diplomantov z vseh slovenskih univerz. Predstavili bomo nove knjige in projekte v zadnjem letu, podelili posebno priznanje dvema zaslužnima pedagoginjama in kulturnima delavkama z novogoriškega konca, Nadi Majcen in Heleni Čujec Stres. Pot običajne ekskurzije po dvoranskem delu kongresa pa bo tokrat vodila po sledeh Soške fronte. 

Podroben program kongresa je na spletni strani: https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/kongres13/program

Slovenski slavistični kongres je strokovno znanstveno in stanovsko srečanje, ki vsako leto izmeri utrip dogajanja in kondicijo stroke, ki pomembno sooblikuje našo kulturno in nacionalno identiteto. Pri prireditvi vztrajamo, čeprav finančno čedalje bolj podhranjeni, kljub paradoksu, da morajo zdaj predavatelji za nastop plačati določen prispevek, včasih pa so dobili honorar. Škoda bi se nam namreč zdelo opustiti dogodek, ki ima dolgoletno tradicijo, v javnosti pa dobro ime, na katerem so se marsikdaj kresala polemična mnenja o slovenskem jeziku, literaturi, kulturi in se srečevali kolegi različnih delovnih profilov, ki bi se sicer bržčas nikoli ne srečali.