Domov - > eŠR ->

Zlati

30.9.2013, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednik RS Borut Pahor sta 28. septembra na Brdu pri Kranju pripravila sprejem za 70 maturantk in maturantov, ki so na splošni in poklicni maturi 2013 dosegli vse točke.
Minister dr. Pikalo je vsem udeleženkam in udeležencem sprejema čestital za uspeh na maturi in  dejal, da to ni le njihov uspeh, temveč tudi skupni uspeh njihovih učiteljev in staršev. Stari Latini so rekli, da je ponavljanje mati modrosti, je dejal minister, a danes samo ponavljanje za učiteljem ni dovolj. Pomembno je, kako učenje nadgraditi in ga uporabiti. Ker je danes na voljo nešteto virov informacij, je pomembno naučiti se, kako in kaj izbrati iz informacij, ki so na voljo.
Potencial vsakega posameznika je potrebno razviti do maksimuma, je dejal dr. Pikalo, in dodal, da so zlati maturanti svoj potencial z uspehom na maturi izkazali. Družba bi morala stremeti k vrhunskosti. Zelo pomembna je meritokracija, da tisti, ki zmorejo več, ki delajo več, žanjejo sadove tega načela. Če bi bilo tako, je prepričan minister, bi bilo v družbi danes drugače.
Maturantkam in maturantom je minister zaželel obilo uspeha na študiju in izrazil prepričanje, da se bo s katerim od njih zagotovo srečal še kot profesor na fakulteti.
V imenu dijakov se je ministru in predsedniku države za sprejem zahvalila zlata maturantka Simona Gričar iz gimnazije Novo mesto. Dejala je, da cenijo, da sta si minister in predsednik vzela čas zanje in za njihov uspeh, ki je hkrati  uspeh njihovih učiteljev in staršev in izrazila veselje nad dejstvom, da je  bila deležna kvalitetnega izobraževanja v Sloveniji. Še posebej pa, da so lahko pridobivali tudi neformalno znanje na različnih tekmovanjih iz znanj doma in na tujem, na mednarodnih izmenjavah... Ker je bilo vse to omogočeno nam, je dejala, si želim, da bi bilo to omogočeno tudi vsem dijakinjam in dijakinjam v Sloveniji tudi v prihodnje. Glede študija pa se prihodnost zdi precej negotova, saj nihče ne ve, kaj jih na fakultetah v resnici čaka, meni Gričarjeva,a se na fakultete odpravljajo pogumno in z bogato zakladnico znanja.