Domov - > eŠR ->

Srca za hiše Hospica

3.10.2013, avtor: Manca Košir / rubrika: utrip

Moja babica ima vsak dan
bolj bele láse,
bolj droban je njen korak,
bolj bledi ji glas,
bolj se tresejo ji roke. 
 
Mamica joka, očka skrbi:
le kaj bo, le kaj bo 
z našo ljubo babico?
 
Babica, tako imam te rad, 
da zate skopal bi zaklad, 
sezidal varno hišico, 
postlal ti zlato posteljo! 
 
Ta zaklad so naša srca, 
zate babica pojó:  
 
Ne bojmo se ugašanja življenja, 
saj smrti ni, 
je zavetje srčne hiše, 
topel stisk dlani,
pot brez zla, trpljenja 
v svetlobo 
večnosti. 
                    Saša Pavček
 

Dan pred svetovnim dnevom paliativne oskrbe in hospica, v petek, 11. oktobra ob 11. uri, bo za javnost odprla vrata Hiša hospica na Hradeckega 20 v Ljubljani in s tem začela vseslovensko akcijo SRCA ZA HIŠE HOSPICA. Z njo želi Slovensko društvo hospic ozavestiti javnost o svojem delovanju – naj ne bo družine na Slovenskem, ki ne bi vedela za hospic! --, spodbuditi razmislek o minevanju in smrti ter z ljudmi z vseh koncev Slovenije sanjati o novih hišah hospica v več regijah. Hišah, ki dodajajo življenje dnevom in ne dneve življenju!

Kaj je hospic, kje je hospic? Hospic je povsod, kjer so umirajoči, in ob njih spremljajoči iz društva hospic, je torej najpogosteje doma v stanovanjih težkih bolnikov in njihovih družin. A včasih družine zaradi izčrpanosti in zaposlenosti ne morejo več skrbeti za umirajoče, nekateri so sami, brez sredstev za najem pomoči na domu;  takim odpira vrata Hiša hospica, ki ne zadošča za vsak dan številnejše prosilce z vse Slovenije. Zato sanjajmo še o novih, ki naj zrastejo tam, kjer so potrebe največje. Sanjamo tako, da bomo doma, v vrtcih in šolah, po domovih za stare in  še kje izdelovali srca: jih izrezovali, šivali, kvačkali in pletli, jih risali in barvali. Vsi hipermarketi Mercatorja po Sloveniji – kar 25 jih je --  bodo imeli od 11. oktobra do 11. novembra zbirna mesta zanje. Prepoznali jih boste po ogromnih plakatih in košarah. Košare z zbranimi srci bodo dostavljene v  Waldorfsko šolo, sosedo Hiše hospica pod Golovcem, od tam pa bodo prek žive verige ljudi vseh starosti in velikosti potovale čez Grubarjev kanal v Hišo hospica, v naročja njenih varovancev in spremljevalcev.

Po splošnih knjižnicah bodo razstave knjig o minevanju, smrti in žalovanju pa predavanja o dejavnosti hospica. V zadnji triadi osnovnih šol, v vseh srednjih šolah in na fakultetah so mladi vabljeni k pisanju esejev o minevanju in smrti. Pošljejo naj jih na Slovensko društvo hospic, Gosposvetska 9. Ljubljana. Najboljši bodo nagrajeni s knjigami in objavljeni v časopisnih pokroviteljih akcije: Dnevniku, Nedeljskem dnevniku in mesečni reviji za boljše življenje VIVA. Obiskovalci FB in Twitterja pa so vabljeni k izdelavi filmčkov, ki naj promovirajo akcijo. Najboljši bodo predvajani na finalu akcije – gala koncertu v Operi SNG v Ljubljani, kjer bodo v nedeljo, 26. januarja 2014 nastopili Terrafolk z gosti in zdravniški orkester Camerata Medica. Koncert bo začela pesem Saše Pavček, svojstvena himna akcije SRCA ZA HIŠE HOSPICA. Udeležite se je: izdelujte srca, pišite, pridite na pogovore v knjižnice … Skupaj je mogoče zgraditi hospic znotraj slehernega srca, če so v njem doma sočutje, spoštovanje življenja in smrti, ljubezen. Odprimo srca za takšno upanje!

 

Slovensko društvo hospic
Gosposvetska 9. Ljubljana
 
 
Spoštovani!                                                                       Ljubljana, 1. 10.  2013
 
 

Slovensko društvo hospic v podporo svoji prvi Hiši hospica na Hradeckega 20 v Ljubljani -- tudi ta vlada je ni uvrstila v sistem, zato ne dobimo sredstev za njeno delovanje – in sanjam naših odborov širom Slovenije, da bi nam uspelo odpreti še dve, tri podobne hiše za blago in dostojanstveno umiranje, pripravlja vseslovensko akcijo z naslovom SRCA ZA HIŠE HOSPICA pod pokroviteljstvom predsednika RS. Eden od projektov te akcije je izdelava SRCA -- v vrtcih izrezovanje in barvanje, v osnovnih šolah že šivanje, kvačkanje, seveda tudi risanje … Hkrati delamo za detabuizicijo smrt, ki jo želimo spodbuditi pri učencih zadnje triade OŠ in srednješolcih vseh šol po Sloveniji s pisanjem spisov na temo umiranja, smrti, žalovanja. Tri najboljše spise bo naša komisija nagradila z lepimi knjižnimi nagradami, spise pa ponudila slovenskim množičnim občilom v objavo. Medijski pokrovitelji akcije Nedeljski dnevnik, Dnevnik in revija za boljše življenje VIVA se že veselijo prispevkov!

Srca bomo zbirali na označenih mestih v  petindvajsetih hipermarketih Mercatorja v vseh regijah po Sloveniji, in jih ob zaključku akcije  z živo verigo iz človeških rok prinesli v Hišo hospica na Hradeckega 20 v Ljubljani.

Prosimo vas, da pomagate speljati našo akcijo in spodbudite otroke in njihove družine k  izdelovanju SRC ter razmišljanju in pisanju na temo umiranja, smrti, žalovanja. Spise bomo zbirali na sedežu Slovenskega društva hospic, Gosposvetska 9, 1000 Ljubljana do 18. novembra 2013, o nagrajencih pa vas bomo obvestili na naši spletni strani v roku meseca dni. Če želite, da pride kdo od sodelavcev iz programa za detabuizacijo smrti v našem društvu predstaviti delo hospica na vašo ustanovo, bomo rade volje prišli. Veselilo nas bo sodelovanje z vami!

Zahvaljujem se vam za vašo pripravljenost na opisani način podpreti obstoječo in sanjane hiše hospica na Slovenskem. Vsi namreč potujemo v isto smer, vsi smo v krogu minevanja. Za mlade je poseben dar razumeti, da le sočutnih, odprtih src,  samo z roko v roki = SKUPAJ, lahko delamo za blaginjo slehernega in hkrati vseh, za dobrobit sveta!

Z lepimi pozdravi,
Manca Košir, 
prostovoljka hospica, 
idejna vodja akcije SRCA ZA HIŠE HOSPICA