Domov - > eŠR ->

Pisana paleta jezikov

10.10.2013, avtor: Marija in Katja Završnik / rubrika: zanimivo

Na  Osnovni šoli Vransko-Tabor smo 26. 9. 2013 pripravili celodnevni kulturni dan, na katerem so učenci sodelovali z različno govorečimi odraslimi.

Na Vranskem so poslušali pravljico v jeziku urdu, ki jo je predstavila sestra Džamila, prevajala pa učiteljica Jasenka Zupančič, nato pa so zgodbo po slovensko še uprizorili. S Karmen Pokorny so odpotovali na Švedsko, se srečali s švedščino in  Piko Nogavičko, se naučili šteti do 10 in si pripravili švedski prigrizek. Sestra Sonja je učence naučila osnovnih besed v italijanščini ter pesem San Martino Campanaro. Ali Khodary je mlade naučil veliko besed za živali in številke v arabščini, jim predstavil svojo kulturo, glasbo, pisavo, povedal, da je izobrazba zelo pomembna, da pa se pri njih, žal, šolajo le bogati. Iz jezikovne šole Abrakadabra iz Žalca je Sonja Pukmeister učence navdušila za nemščino in Laryau Porro Yurika iz Kube za  španščino, gospod Alpay pa je imenitno predstavil   Turčijo in turščino ob najznačilnejših predmetih, ki predstavljajo to zanimivo deželo. Spoznali smo tudi jezik gluhih in naglušnih, torej znakovni jezik, predstavile so ga  učiteljice  Sanja Marn, Mirjana Kelavić in   Petra Tevžič. Nekaj kretenj smo se tudi naučili. V angleščini so peli, plesali in ustvarjali pod vodstvom učiteljic Lavre Končnik Perpar in Mojce Zavasnik.

Na Podružnični šoli Tabor so z učiteljico Jerco Novak spoznavali španščino, in sicer ob pravljici Rdeča kapica, Silvester Verhovnik je predstavil Rusijo, ruščino in rusko pisavo ter najznačilnejši spominek  babuško. Nataša Božilova je predstavila svoj materni jezik makedonščino, pisavo, učenci pa so v njej zapisali svoja imena. Renato Les je učence navdušil za italijanščino, Tina Bukovec jih je animirala s francoščino s pomočjo pesmice o Elizejskih poljanah, v dvojicah pa so se preskusili tudi v dialogih. Učiteljica Mateja Todorovski se je z učenci igrala po angleško. Iz jezikovne šole Abrakadabra je Jose Miguel Estigarribia Villasanti iz Paragvaja predstavil špančino, Patricia Leskovšek nemščino, učiteljica Beatrika Jernejc pa je pripravila angleško delavnico.  

Celodnevni kulturni dan je zasnovala učiteljica Lavra Končnik Perpar v sodelovanju z aktivom  učiteljic angleščine na šoli Beatriko Jernejc in Mojco Zavasnik.

Učenci so si sproti zapisovali vtise v male knjižice in ko jih bodo uredili, jih bomo objavili.