Domov - > eŠR ->

Kulturni dan v bolnišnični šoli

24.10.2013, avtor: Manja Žugman Širnik / rubrika: utrip

V sredo, 23. oktobra, smo na Pediatrični kliniki v Ljubljani v bolnišničnih šolskih oddelkih izvedli prvi kulturni dan Časopisna hiša. Učenci in dijaki so se na dan dejavnosti z veseljem odzvali ter se pridružili ustvarjanju prispevkov za bolnišnični šolski časopis Utrinki.

Kulturni dan je trajal štiri šolske ure. Učenci in dijaki so sprva potrebovali nekaj minut, da so zbrali svoje misli in čustva ter uredili vsebine v malih sivih celicah, potem pa so zavihali rokave ter se prepustili ustvarjanju. Temo so si lahko svobodno izbrali, morda pa se je prav zaradi tega v uredništvu naše časopisne hiše zbralo veliko različnih prispevkov. Kupček so polnile domišljijske zgodbe, horoskopi, smešnice, predstavitve rojstnih krajev, nastala je tudi poezija v slovenskem in angleškem jeziku ter zapletene križanke. Torej, z Utrinki bo lahko vsak naravnost užival!

Ni kaj, naši novinarji so se dela lotili skrajno resno. Besedila smo sproti lektorirali, ob tem pa smo poskrbeli tudi za njihovo likovno podobo. Ob koncu našega dela smo se zbrali za okroglo mizo. Učenci in dijaki so strnili svoje misli o izvedbi kulturnega dneva. Povedali so, da radi ustvarjajo in da so tudi na svojih osnovnih šolah velikokrat sodelovali
pri nastajanju šolskega časopisa. Posamezniki so nam zaupali, da so ob predstavljanju svojega rojstnega kraja tega bolje spoznali in odslej bodo na pot lahko popeljali tudi kakšnega turista.

Pogovor nam je bil tako zanimiv, da smo neradi pogledovali na minute, ki so napovedovale konec kulturnega dneva, vsekakor pa smo se nagradili z bučnim aplavzom in si za popotnico podarili nasmeh.