Domov - > eŠR ->

Nagrade 24. Liffa

17.11.2013, avtor: (jp) / rubrika: aktualno

V naši prestolnici se je s sinoči s podelitvijo nagrad sklenil že tradicionalni filmski festival. In nagrajenci?

VODOMEC, nagrado režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, je prejel film Miele, režija Valeria Golino. Obrazložitev: Miele pokaže rojstvo nenavadnega, tragičnega prijateljstva skozi temeljna vprašanja sodobne ter hkrati večne etike in morale v dognanem filmskem jeziku in intimnem, režijsko inteligentnem ozračju, ki gledalcu podari ključno vprašanje – kaj pomeni biti človek na koncu svoje poti.

VODOMEC – POSEBNA OMEMBA, Obramba in zaščita/Obrana in zaštita/A Stranger, režijaBobo Jelčić. Obrazložitev: Obramba in zaščita je subtilna tragedija o človeški nemoči, ki gledalca zaklene kot življenje glavnega junaka. In z vsakim smehom, sproženim z odlično režiranimi situacijami vsakdanjega absurda, nas film skoraj nevidno pelje v kletko protagonista, kjer nas na koncu tudi pusti – in s tem doseže več, kot če bi nam pustil vrata odprta.

Mednarodna žirija za nagrado vodomec -Tiziana Finzi, Italija; Nejc Gazvoda, Slovenija; Lordan Zafranović, Hrvaška.

FIPRESCI - Nagrado podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. Salvo, režija: Antonio Piazza. Obrazložitev: Nagrado FIPRESCI na 24. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu prejme film Salvo režiserjev Fabia Grassadonie in Antonia Piazzeza – impresivna in minimalistična pripoved, ki se poigrava z različnima zvrstema noir mizanscene in špageti vesterna.   

Mednarodna žirija za nagrado FIPRESCI - Alberto Castellano, Italija; Radmila Djurica, Srbija; Gorazd Trušnovec, Slovenija.

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI KRATKI FILM - Terarij/Terrarium, režija Hana Jušić. Obrazložitev: Film prikazuje izredno občutljivo temo odraščanja, prvega okušanja spolnosti in želje po sprejetosti. Avtorici uspe orisati ozračje, ki je tako hermetično, da lika zapre v lastno osamljenost in odtujenost, ujeta v babičino hišo, dolgočasje in brezdelje. Režiserka izjemno ekspresivno podaja nov pogled na človeško radovednost.

KRATKI FILM – POSEBNA OMEMBA: Prenagljen/Prematur/Premature, režija Gunhild Enger. Obrazložitev: Film je briljanten v preprostosti in neposrednosti. Mikroskopsko prizorišče družinskega srečanja v avtu gledalca vplete v neprijetno spoznavanje s starši. Naturalistični in duhoviti dialog oriše tehtna vprašanja medkulturnih razlik, jezikovnih omejitev in starševskih pričakovanj.

Mednarodna žirija za nagrado za najboljši kratki film - Miha Knific, Slovenija; Andrej Korovljev, Hrvaška; Wiktoria Pelzer, Poljska.

Nagrada občinstva ZMAJ  (med celovečernimi filmi brez slovenske distribucije je občinstvo z glasovanjem izbiralo svojega favorita, ki prejme nagrado ZMAJ) - Med triintridesetimi filmi je najvišjo povprečno oceno dosegel film Dekle na poziv, režija Mikael Marcimain.

 

1

Dekle na poziv / Call Girl; Mikael Marcimain

4,459

2

Frances Ha / Frances Ha; Noah Baumbach

4,456

3

Razgledni stolp / Watchtower; Pelin Esmer

4,45

4

Neskončna lepota / The Great Beauty; Paolo Sorrentino

4,44

4

Sneguljčica / Snow White; Pablo Berger

4,44

4

Wakolda / Wakolda; Lucia Puenzo

4,44

7

Načelnik / The Major; Jurij Bikov

4,34

8

Zadnji rez /Final Cut; György Pálfi

4,32

8

Ginger in Rosa / Ginger & Rosa; Sally Potter

4,32

10

Miele / Miele; Valeria Golino

4,25

11

Tovarišica Kim leti v nebo / Comrade Kim Goes Flying; Kim Gwang-Hun

4,24

12

Goltzius in Pelikanova druščina / Goltziusandthe Pelican Company; Peter Greenaway

4,22

13

Teater ubijanja / The Act of Killing; Joshua Oppenheimer

4,16

14

Ljubezenske pesmi / The Love Songs of Tiedan; Hao Jie

4,15

15

Araf – Med dvema moškima / Araf – Somewhere in Between; Yesim Ustaoglu

3,98

15

Jaz bi tudi / Me Too; Aleksej Balabanov

3,98

17

Turista / Sightseers; Ben Wheatley

3,96