Domov - > eŠR ->

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

19.11.2013, avtor: Tatjana PERŠAK, vodja prehrane / rubrika: utrip

Povezali smo se z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane ter z učenci izpeljali učno uro , ki je povezana s pomenom tradicionalne slovenske hrane. Z zavedanjem o pomembnosti zajtrka ter pridobivanja zdravih prehranjevalnih navad in s spoštljivim  odnosom do hrane poskušamo učencem privzgojiti odnos do zdravega okolja in zavedanja o njegovi soodvisnosti.
Ta dan smo združili moči vsi delavci šole in dokazali, da si želimo povezanosti z domačim okoljem, ker se zavedamo prizadevnosti naših  kmetov, čebelarjev, sadjarjev, mlekarjev in pekov. Dan smo začeli s kulturno prireditvijo za vse učence šole in povabljene goste. Obudili smo stare koroške običaje ter s pesmijo in folklornim plesom ustvarili vzdušje, ki nas je spremljalo tudi  v učilnicah. V šolski kuhinji so nam pripravili tradicionalni slovenski zajtrk: mleko, kruh iz krušne peči, med iz koroških gozdov, maslo in jabolka. Da pa ne bi pozabili , kaj so včasih na koroških kmetijah gospodinje redno pripravljale za zajtrk, so za nas skuhali tudi koruzne žgance. Učenci so medse povabili predstavnike lokalne skupnosti in predstavnico Sveta šole. V lepo pripravljenih učilnicah so jedi teknile še bolj kot običajno. Učenci niso skrivali navdušenja nad izbranim zajtrkom.
Delavci šole smo bili zadovoljni, kajti uspelo nam je povezati koroško tradicijo in slovensko kakovost hrane, ki se je strnila v zajtrku. S prizadevanji o osveščanju naših učencev o pomenu lokalne samooskrbe, ki temelji na ekoloških živilih, bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Hvala vsem, ki ste nam omogočili lep in nepozaben dogodek.