Domov - > eŠR ->

Pogovor s satelitom

21.11.2013, avtor: (jrp) / rubrika: zanimivo


Predvčerajšnjim so iz otoka v Virginiji, eni izmed zveznih držav ZDA, v vesolje izstrelili raketo, na kateri je bilo 29 satelitov. Enega izmed njih so sestavili gimnazijci s pomočjo svojih učiteljev in je plod njihovega šest let trajajočega ustvarjanja. Satelit z imenom TJ3Sat je namenjen uporabi učiteljev in njihovih učencev povsod po svetu. Z radii in spletno povezavo namrečo lahko slišimo, kaj govorijo v učilnici na drugi strani zemeljske oble - prek vesolja.

S TJ3Satom lahko komunicirate kadarkoli, lahko tudi zdajle. Kratkovalovni radio zunaj nastavite na frekvenco 437.320 MHz in slišali boste besede, ki jih govori procesor za spremembo glasu na satelitu. Te besede lahko predložite na spletnem obrazcu (https://docs.google.com/forms/d/1DTWC3GEkXsuoYJYdnk1YL0I8sjxuIqlKUPvbRGDPGrE/viewform), procesor pa jih pretvori v zvočne valove in pošlje nazaj na Zemljo.

Idejo je leta 2006 razvil učitelj Adam Kemp, ki poučuje na Srednji šoli za znanost in tehnologijo Thomasa Jeffersona (http://www.tjhsst.edu/) v Virginiji. Odločil se je, da bo razvil predmet, kjer se bodo ukvarjali samo s sestavljanjem satelita, in očitno jim je uspelo.

Več na: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2013/11/some-high-schoolers-built-a-satellite-and-nasa-just-sent-it-to-space/281681/