Domov - > eŠR ->

Fotografiram, torej sem!

12.12.2013, avtor: Simona Rap / rubrika: utrip

Društvo fotografov Svit Celje je pod okriljem Fotografske zveze Slovenije in v sodelovanju z Ekonomsko šolo Celje organiziralo  VI. tradicionalni srednješolski fotografski  natečaj »Fotografiram, torej sem!«. Na natečaju je sodelovalo petintrideset šol; sto osem  avtorjev je prispevalo dvesto šestindevedeset  barvnih in črnobelih fotografij različnih tematik.  Zmagovalne fotografije natečaja si lahko ogledamo na razstavi v prostorih Ekonomske šole Celje. Mladi fotografi so ujeli v svoje objektive bolj ali manj (ne)identično upodobljene predmete različnih motivov, podob, detajlov, časovnih razsežnosti, odnosov, stanj … Kljub predmetnosti, ki smo jo gledalci najprej ozrli, je dopuščala vsaka fotografija svojstven, globlji in subjektiven vpogled, ki je segel mnogo dlje ter presegel videz opredmetenega. Ob odprtju razstave sta v. d. ravnateljice-direktorice Bernarda Marčeta ter predsednik ocenjevalne komisije natečaja Marko Rebov razglasila najboljše zmagovalce natečaja. Za črno-beli Couple je prejel zlato priznanje Matej Bizjak iz Šolskega Centra Nova Gorica. Dijak Ekonomske šole Celje Jure Novak je prejel srebrno priznanje. Za svojo serijo treh fotografij s pticami je osvojil naziv najboljšega avtorja natečaja. Prvo mesto med šolami je osvojila Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije iz Šolskega centra Celje.

Srednješolci so z odličnimi fotografskimi posnetki dokazali, da so odlični opazovalci in izkušeni poznavalci fotografske tehnike. Zaznati je bilo, da fotografije niso nastale povsem naključno. Gledalci smo si lahko  na razstavi ogledali popolno kompozicijo fotografij, ki so bile tehnično dovršene, pa čeprav se je marsikateri mladi fotograf preizkusil na natečaju prvič.

Na fotografiji (z leve proti desni): Jure Novak, dijak Ekonomske šole Celje, Bernarda Marčeta, v. d. ravnateljice-direktorice Ekonomske šole Celje, in Marko Rebov, predsednik ocenjevalne komisije natečaja