Domov - > eŠR ->

Njenih 75

30.12.2013, avtor: (mh) / rubrika: aktualno

Prvega januarja bo Svetlana Makarovič dopolnila 75 let, Mladinska knjiga pa bo poskrbela za zalogo njenih knjig v knjigarnah. Ponatisnjene bodo uspešnice Pekarna Mišmaš in Coprnica Zofka, ki ju je ilustriral Gorazd Vahen ter Škrat Kuzma dobi nagrado s CD-jem in ilustracijami Tomaža Lavriča. Sodelovanje Svetlane Makarovič z Mladinsko knjigo obsega 28 knjižnih naslovov in traja že okroglih 40 let, vse od prvega izida Pekarne Mišmaš leta 1974.

Pekarna Mišmaš, najuspešnejša med knjigami, je doslej pri Mladinski knjigi izšla v 42.000 izvodih. Sledita ji Sapramiška z 37.00 izvodi in Sovica Oka z 27.000 izvodi. Leta 1995 je nastala tudi zbirka Svetlanovčki v kateri odtlej izide večina knjig Svetlane Makarovič za otroke.

Sodelovanje avtorice in založbe pa se s tem še ne končuje, saj že lahko napovemo dve novi knjigi. Jeseni izideta novi knjigi Kuzma, trinajsti škrat in antologija pravljic.

V založbi bomo praznovali skupaj s Svetlano Makarovič tako, da bomo vse leto posvečali njenim knjigam in že januarja bodo posebej izpostavljene v knjigarnah Mladinske knjige. Želimo si, da bi vsi otroci imeli priložnost biti v stiku z njenimi knjigami, klasiki, ki sodijo v sam vrh sodobne književnosti za otroke.