Domov - > eŠR ->

Simbioza nominirana za prestižno nagrado Združenih narodov

3.2.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Nagrado, ki jo podeljujejo že vse od leta 1983, vsako leto prejmejo projekti, ki se najbolj inovativno in učinkovito soočajo z enim največjih izzivov sodobnega sveta - demografsko dinamiko. Simbioza s svojim delovanjem na področjih spodbujanja vseživljenjskega učenja z računalniškim opismenjevanjem starejših, medgeneracijskega dialoga in socialne vključenosti starejših, nedvomno prispeva k medsebjni povezanosti vse od najmlajših prostovoljcev do starejših računalniških navdušencev. V treh letih je namreč povezala celo Slovenijo, dober glas pa se je začel širiti tudi čez meje.

Akcija Simbioza z uresničevanjem medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanja v vsakdanjem življenju po prepričanju Ministrstva za zunanje zadeve predstavlja izjemen zgled dobre prakse, s pomočjo katerega tudi Slovenija krepi svoj ugled po svetu.

V preteklosti je šla nagrada v roke Afriškega raziskovalnega centra, azijskih poslancev, zdravnikov iz Ugande in Egipta, politika iz Brabadosa in mnogim drugim, ki so s svojim delom izboljšali negativne aspekte demografskih vprašanj. Želimo si, da bo tokrat ravno slovenska Simbioza tista, ki bo deležna mednarodnega priznanja in posledično širše prepoznavnosti.

Naj spomnimo - Simbioza, katere pobudnik je Zavod Ypsilon, je v letu 2013 tretjič povezala Slovenijo in starejšim omogočila prvi stik z računalnikom, svetom interneta in mobilne telefonije. V treh letih je nam je uspelo povezati več kot 25.000 ljudi - tako mladih prostovoljcev kot starejših. Ponosni smo, da je Simbioza z lanskim letom prerasla okvir jesenskih delavnic in prešla v trajnostni projekt. Poleg brezplačnih delavnic so zaživele še zgodbe Simbioza mojstrov, neprofitnega projekta, ki v duhu socialnega podjetništva težje zaposljivim mladim omogoča izobraževanje in pridobivanje prvih delovnih izkušenj, v jeseni 2013 pa je svoja vrata odprl prvi Simbioza medgeneracijski center. Zaživele so tudi Simbioza šole, Simbioza klub ter Konzorcij Sodelujemo za spodbujaje medgeneracijskega sodelovanja v podjetjih.