Domov - > eŠR ->

Po Prešernovo

6.2.2014, avtor: Janez Platiše / rubrika: utrip

Za Prešernov dan na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani pripravijo proslavo, ki je namenjena učencem in učenkam, staršem, dedkom in babicam, meščanom četrtne skupnosti Golovec in drugim. Letos je bila prireditev posvečena slovenski poeziji in prozi avtorjev, ki letos praznujejo oziroma bi praznovali okrogle obletnice.

Začela se je s himno, ki jo je zapela Kaja Vrakelja Ljuboja in nadaljevala z besedami napovedovalca Jake Hočevarja, ki je dejal: " V soboto, 8. februarja, je kulturni praznik, ob kateremu se spomnimo našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ki je 8. februarja ob 8. uri zjutraj umrl. Odšel je, vendar v spominih in poeziji živi še danes."

Napovedovalec Aljaž Čad je nadaljeval: "Kaja Vrakelja Ljuboja nam je zapela Zdravljico, ki jo je Prešeren objavil po marčni revoluciji, in sicer 26. aprila 1848. Sedma kitica je 1991 postala slovenska himna. Skladbo zanjo je napisal Stanko Premrl. Letos praznujemo 170. let od nastanka Zdravljice.

Prireditev se je nadaljevala s predstavitvijo del pesnika Ivana Minatija, pisatelja in pesnika Bogdana Novaka, pisatelja Josipa Vandota, Josipa Stritarja, Josipa Jurčiča, Bogomira Magajne in pisateljice Anice Černejeve.

V baletni točki je nastopila učenka Enja Hribernik, v glasbenih točkah pa Eva Grebenc Slanić, klavir, in Eva Vehovec ter Hana Ajkić, kitara. Nastopili so še Tjaša Tasić, Ana Čičak, Zala Resman, Rene Borštnar, Luka Šenica, Nika Zupančič in šolska pevska zbora.

Vodja prireditve je bila učiteljica Romana Šarec Rojc, sodelovala je učiteljica Monika Gracar Bajda, pri glasbenih točkah pa učiteljica Vanja Suhadolnik.