Domov - > eŠR ->

Evropski Center za moderne jezike v Gradcu

11.5.2009, avtor: Zdravka Godunc / rubrika: zanimivo

Področje učenja in poučevanja jezikov je eno izmed prednostnih področij Sveta za kulturno sodelovanje pri Svetu Evrope. Želijo zboljšati komunikacijo na kvalitativni in kvantitativni ravni med posameznimi članicami in prispevati k boljši evropski integraciji v času širitve trga in globalizacije.

Evropski center za moderne jezike v Gradcu (Center), ki deluje pod okriljem Sveta Evrope, je bil ustanovljen leta 1994 na pobudo Avstrije in Nizozemske. Delovati je začel v začetku leta 1995. Slovenija je bila – poleg Avstrije, Francije, Grčije, Lichtensteina, Malte, Nizozemske in Švice – v skupini prvih osmih podpisnic razširjenega delnega sporazuma o ustanovitvi Centra, ki ga je aprila 1994 podpisalo slovensko zunanje ministrstvo. Do letošnjega aprila se je Centru za moderne jezike pridružilo še 26 držav, kar pomeni, da je trenutno 34 članic (držav podpisnic razširjenega delnega sporazuma). V Svet Evrope je vključenih 47 držav, in kar 44 jih sodeluje v dejavnostih Centra (34 podpisnic in 10 držav, ki pod posebnimi pogoji pošiljajo svoje strokovnjake na jezikovne seminarje).

V sklopu jezikovnega izobraževanja Sveta Evrope obstajati dve skupini, ki sooblikujeta mednarodno jezikovno politiko v državah članicah. Tako je Oddelek za jezikovno politiko pri Svetu Evrope zadolžen za načrtovanje, spodbujanje, strategijo in analizo stanja pri učenju in poučevanju  jezikov. Poleg tega skrbi za usklajevanje, jezikovno ekspertizo, pripravo strokovnih priporočil in gradiva, prav tako za ocenjevanje in dvig jezikovne zavesti vsakega posameznika. Pomembna naloga tega oddelka je tudi prenos strokovnih izsledkov v pedagoško prakso. Center je na ravni mednarodnega sodelovanja držav podpisnic sporazuma odgovoren za dialog in izmenjavo izkušenj med državami in posameznimi strokovnjaki (povezovanje teorije in prakse ter promocija novih pristopov na področju učenja in poučevanja jezikov ter izobraževanja multiplikatorjev), torej za praktični vidik implementacije jezikovne strategije in prenos izsledkov v pedagoško prakso, predvsem pa pomoč državam, novim članicam, v procesu razvijanje jezikovnega izobraževanja.

Preskusna doba delovanja Centra je trajala tri leta. Iztekla se je 2. julija 1998, ko je odbor ministrov držav članic Sveta Evrope na osnovi resolucije (98)11 in strokovne evalvacije Centra prižgal zeleno luč za njegovo stalno delovanje. Ukvarja se z inovativnimi pristopi in diseminacijo zgledov dobre prakse pri učenju in poučevanju jezikov, medkulturnim dialogom ter vzgojo demokratičnega državljana. Program Centra je potrdil tudi vrh odbora ministrov, ki se je sestal v Varšavi leta 2005. Vsebinsko je za program Centra odgovoren t.i. biro Centra, vse ostale organizacijske naloge in letni program pa sprejema Upravni odbor Centra, kjer ima vsak država svojega predstavnika. Program načrtujejo za vsaka štiri leta, vmes pa je še kratkoročni program vsaki dve leti. Program 2008–2011 so poimenovali Izboljšati in utrditi znanje jezikovnih ekspertov (jezikovne kompetence, mreže šol, povratne informacije in kvaliteta izobraževanja).

Tudi jezikovne delavnice so vsebinsko in organizacijsko skrbno načrtovane. Na vseh srečanjih Centra dejavno sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki, učitelji tujih jezikov

(vodje študijskih skupin), svetovalci za tuje jezike iz Zavoda RS za šolstvo in načrtovalci jezikovne politike. Večina naših udeležencev meni, da so dejavnosti pripravljene na zavidljivo visoki strokovni ravni in da je Center idealno mesto za srečanja in izmenjavo izkušenj s področja učenja in poučevanja jezikov.

Center pokriva vse ravni izobraževanja jezika – od osnovne šole do visokega šolstva in izobraževanja odraslih. Slovenski strokovnjaki že od začetka delovanja Centra tudi dejavno sodelujejo kot koordinatorji ali kot sodelavci koordinatorjev mednarodnih jezikovnih delavnic.

Svoje delo Center načrtuje v luči upoštevanja in krepitve jezikovne zavesti posameznika, pri tem pa upošteva jezikovno raznolikost in večjezičnost. Ta je postala eno najpomembnejših področij delovanja Centra.

Dejavnosti Centra so tisk publikacij vseh centralnih delavnic, priprava in izpeljava svojevrstnih jezikovnih delavnic v državah s posebnimi potrebami (Bosna in Hercegovina, Makedonija, Albanija), 5 do 9 mednarodnih jezikovnih delavnic letno, jezikovne delavnice, priprava kolokvijev in konferenc, študije za posamezna (svojevrstna) jezikovna področja, raziskovalni projekti, nadaljevalne delavnice, ponuja 2 do 3 štipendije za nadarjene posameznike iz držav članic za študij v tujini … Center načrtuje svoje delo v koordinaciji s podobnimi jezikovnimi projekti Sveta Evrope in Evropske komisije (European Commission, DG IV), se dejavno pridružuje bilateralnim in multilateralnim projektom kurikularnih reform v posameznih državah. Sodeluje tudi z drugimi mednarodnimi ustanovami, ki so dejavne v sklopu jezikovnih in medkulturnih dejavnosti (Unesco (Linguapax), World Bank, European Training Foundation, Tempus, Cilt,  British Council, Goethe inštitut, z nevladnimi organizacijami, kot so Fiplv, Eaquals, Cercles, Elc, Kultur Kontakt Austria).

Center si zasluži vso podporo tudi za nadaljnje delovanje. Po mnenju večine udeležencev ponuja novo priložnost za razpravo o vlogi in vplivu, ki jo ima učenje in poučevanje tujega jezika v širšem evropskem kontekstu, to je vzgoja  za razumevanje, mir in toleranco v večkulturni in večjezični Evropi.