Domov - > eŠR ->

Po sledeh vremenske ujme

7.2.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, je danes, 7. februarja,  obiskal Osnovno šolo Notranjski odred Cerknica.

Osnovna šola s svojima podružnicama zaradi posledic vremenske ujme v tem tednu ne izvaja pouka. Kot je v pogovoru z ministrom izpostavila Marija Braniselj, v. d. ravnateljice, jim je v sredo, 5. februarja, uspelo matično šolo priklopiti na agregat, z včerajšnjim dnem pa so na matični šoli uspeli organizirati varstvo otrok, obenem pa so odprli vrata šole za vse tiste, ki potrebujejo pomoč in so že več dni ujeti v mrazu. Ljudem nudijo topel obrok ter čaj v ogrevanih prostorih. Danes popoldan pričakujejo tudi vrnitev otrok, ki so preživeli teden na zimovanju v Kranjski Gori.

Prihajajočo noč bodo na šoli zagotovili tudi prenočišča za otroke ter njihove družinske člane. Šola bo sicer odprta tudi v soboto, 8. 2. in v nedeljo, 9. 2. 2014, od 8. ure dalje, v ponedeljek pa načrtujejo pouk tako na matični šoli kot podružnicah Grahovo in Begunje.

Minister dr. Pikalo je ravnateljici izrekel zahvalo in obenem pohvalo za njeno odločno delovanje ter vzpostavitev solidarnostnega centra, ki ponuja zavetišče vsem tistim, ki v dneh po vremenski ujmi še vedno nimajo zagotovljenih pogojev za kuhanje obrokov in ogrevanje prostorov. »Zahvaljujem se vam za vso skrb, ki ste jo v teh dneh namenili ne le otrokom, temveč tudi vsem ostalim sokrajanom. Dokazali ste, da je lahko šola tudi v primerih tovrstnih naravnih nesreč, osrednje središče in zatočišče lokalne skupnosti,« je dejal minister, ki je ob obisku ravnateljici v imenu sodelavcev iz kabineta, predal tudi copate in nekaj kilogramov piškotov za občanke in občane, ki se bodo v naslednjih dneh zatekli v zavetje topline šolskih prostorov.

Dr. Pikalo se je v prostorih šole v Cerknici srečal in prisluhnil tudi predstavnicam lokalne organizacije Rdečega križa, ki so ministru predstavile opravljene aktivnosti v minulih dneh ter izrazile upanje, da se bodo pogoji za življenje in delo v tem delu Slovenije čim prej normalizirali.

Na povratku iz Cerknice proti Ljubljani se je minister pomudil tudi na Osnovni šoli 8 talcev Logatec, kjer je opravil krajši pogovor z ravnateljico Karmen Cunder, ki je dejala, da bo tudi njihova šola v ponedeljek pričela z izvajanjem pouka ter pojasnila, da šola v teh dneh nudi oskrbo s prehrano prostovoljcem, gasilcem, članom Civilne zaščite ter ljudem, ki si zaradi prekinitve v dobavi električne energije, doma ne morejo skuhati primernega obroka. Ob tem je izpostavila tudi težave, na katere so naleteli pri obveščanju staršev o odpovedi pouka, saj je večina komunikacijskih poti v občini še vedno motenih ter izrazila zahvalo gasilcem, ki so šoli priskočili na pomoč pri obveščanju.