Domov - > eŠR ->

Izjemen pomen branja

7.2.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v petek, 7. februarja, zjutraj gostil prvi strokovni tematski razgovor o bralni pismenosti. Strokovni posvet sovpada s tematskimi aktivnostmi, ki jih osnovne šole izvajajo ob slovenskem kulturnem prazniku. Posvet je bil v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.  
 
Aktivnosti je minister dr. Pikalo nato nadaljeval z obiskom OŠ Franceta Prešerna Kranj, kjer je skupaj z učenci sodeloval pri izvedbi kreativnih delavnic in pozdravil učenke in učence, ki so se ob tej priložnosti pomerili v tekmovanju iz pravopisa. 
Bralna pismenost in ustrezna raba slovenskega jezika sta v praksi temeljna za ohranjanje visoke ravni kulture v skupnosti, pa naj si gre za državljansko, politično ali poslovno kulturo. Jezik je temeljno orodje interakcije med ljudmi in narava rabe jezike določa tudi naravo odnosov in kulture. Minister se je z otroki pogovoril o tem, kaj berejo, po kakšni literaturi najraje posegajo. Opozoril jih je na pomen branja in pisanja. Vse drugo je nato laže osvojljivo, je prepričan. 

»Čim več je treba brati, saj je od tega, kako in kaj berete, močno odvisno tudi to, kako se boste znašli v življenju,« je v Kranju dejal minister in nadaljeval: »To je tisto kar se imenuje okno v svet, čemur pesnik, ki ga bomo 8. februarja slavili, pravi uka žeja, ki vas žene v svet. Ko skozi branje, skozi uk spoznavate svet.« Ob koncu je minister opozoril še na to, kako pomembno je iti v korak s časom, zato je pomembna tudi uporaba digitalnih, elektronskih vsebin.