Domov - > eŠR ->

Glasbeno Gregorjevo

13.3.2014, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Različni so povodi za nastanek te ali one prireditve. Ko smo ugotavljali, katero Gregorjevo so izvedli učenci Glasbene šole Kranj 12. marca v dvorani Doma krajanov Primskovo v Kranju, nam je pomočnik ravnateljice šole Tomaž Kukovič sporočil, da njihova dokumentacija kaže, da je bil to tretji tovrstni koncert mlajših učencev. Povod za to, da so pustni nastop zamenjali z Gregorjevim, je bil ta, da se je pred leti pustni čas pokrival s počitnicami in so morali poiskati drug primeren ljudski praznični dan za njihovo predstavitev. Našli so ga v prisrčnem Gregorjevem, ko se po narodni šegi, ptički ženijo. Nanj je na desni strani pred odrom spominjalo deblo s številnimi umetelnimi ptičjimi hišicami. Pomladnemu času primerni pa so bili tudi motivi projicirani na odrski hrbet.

V trinajstih točkah sporeda, ki ga je pričela, žal le z napovedjo in odpovedjo, povezovalka programa Barbara Pibernik, smo lahko poslušali prvič dobro polovico zasedb. Za nastop je nad sto mlajših učencev pripravilo okrog petindvajset mentoric in mentorjev. Poslušali smo mali godalni orkester, tolkalni trio, flavto ob spremljavi klavirja, duet klarinetov, pevski duet ob spremljavi klavirja, sopranino kljukasto flavto, orkester flavt »Črvički«, ki je spremljal evfonij, kvartet viol, saksofon ob spremljavi klavirja, solo pevca ob spremljavi klavirja, sekstet »Abebu« sestavljen iz flavt, klarineta, violine, evfonija in klavirja ter skupino, v kateri so bile violine, violončelo, kontrabas, klavir, kitara, in tolkala. Pet skladb je bilo ljudskih v priredbi slovenskih skladateljev ali so predstavljale venček ljudskih, Katja Stare in Oto Pestner pa sta priredila za orkestra priljubljeno Privškovo popevko Vozi me vlak v daljave in Lesjakovo Ne čakaj na maj, sedem skladb je nastalo pod peresi tujih skladateljev različnih glasbenih zvrsti. Prepričani smo, da z nastopom niso bili zadovoljni le poslušalci vseh starosti, ki so napolnili dvorano, ampak tudi ravnateljica Petra Mohorčič, kateri so pri organizaciji in izvedbi pomagali na programskem listu posebej navedeni Barbara Snedec, Dejan Maleš in Tomaž Kukovič. Kranjski in drugi gorenjski ter zamejski učenci glasbenih šol pa se te dni že še bolj zavzeto pripravljajo za nastop na 40. Srečanje gorenjskih glasbenih šol in zamejstva, ki bo v sredo 9. aprila, ob 18h, v KC Brdo.          

Besedilo k slikam: Zgoraj: Mentorica Francka Šenk je stala za prvim nastopom dueta Eve Čeh in Mance Zupan ob spremljavi pianistke Katje Frelih Dobrovoljc. Zapeli sta ljudsko, v priredbi Danila Švare: Pastirc pa pase ovce tri. Spodaj levo: Številčni orkester flavt Črvički nas je z evfonistom Jakobom Isteničem pod mentorstvom Uroša Koširja prvič popeljal s parnim z vlakom v daljave. Spodaj desno: To skupino je pripravila za predmajski nastop mentorica Maja Hribernik Pestner.