Domov - > eŠR ->

Pred Kulturnim bazarjem

19.3.2014, avtor: (kjg) / rubrika: aktualno

Kulturni bazar, ki ga pripravljajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Ministrstvo za zdravje pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in v izvršni produkciji Cankarjevega doma v sredo, 26. marca 2014, že šestič odpira svoja vrata. S Kulturnim bazarjem želijo sodelujoča ministrstva in inštitucije doseči boljšo obveščenost širše in strokovne javnosti o kulturni ponudbi za otroke in mladino ter spodbuditi partnersko sodelovanje med vzgojno-izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami.

Na današnji novinarski konferenci so o pomenu kulturno-umetnostne vzgoje in medresorskem povezovanju na tem področju spregovorili: Dimitrij Rotovnik, generalni direktor, Cankarjev dom, dr. Gašper Troha, generalni direktor Urada za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo, ki je izpostavil kulturno vzgojo kot vseživljenjsko učenje, Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je spregovoril o pomenu kakovosti v ponudbi kulturne vzgoje, mag. Gregor Mohorčič, direktor Zavoda RS za šolstvo, ki je v govoru potrdil vlogo Kulturnega bazarja kot pomembne iztočnice za delo v šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih skozi vse leto. V nadaljevanju je ga. Marjeta Bizjak, namestnica generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, izpostavila pomen in vlogo čebelarstva v kulturni vzgoji in kulturni dediščini. Vesna-Kerstin Petrič, vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj na Ministrstvu za zdravje je opozorila na pomen kakovostnega preživljanja prostega časa in pomembno vlogo ustvarjalnosti pri tem. Gašper Hrastelj, namestnik generalne sekretarke Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, ki letos že drugo leto zapored sodeluje na Kulturnem bazarju, pa je ob koncu dodal, da je prav kulturna vzgoja eden od najpomembnejših stebrov UNESCA.

Program Kulturnega bazarja in novi spletni katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje so predstavili mag. Nataša Bucik, koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje, Ministrstvo za kulturo, Nada Požar Matijašič, koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ter Ana Petrovčič, sourednica spletnega kataloga.

Tudi letos bosta v okviru Kulturnega bazarja potekala strokovno usposabljanje strokovnih delavcev iz področja šolstva in kulture ter program za otroke in mladino ter vse, ki jih kultura zanima. V treh nadstropjih Cankarjevega doma bo predstavljena bogata ponudba skoraj tristotih kulturnih ustanov iz vse Slovenije, aktivno se bodo predstavile tudi partnerske ustanove: Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje in UNESCO. Predstavitev ustanov bo dopolnjevalo skoraj sto trideset dogodkov: ustvarjalne delavnice (glasbene, plesne, likovne, muzejske, medijske …), koncerti in ogledi razstav.