Domov - > eŠR ->

Skrb za jamarski podmladek

1.4.2014, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Društvo za raziskovanje jam Kranj je praznovalo 60-letnico obstoja skupaj s predstavniki Zveze društev jamarjev Slovenije 15. Marca v veliki dvorani Mestne občine Kranj. Vsi prisotni, med njimi tudi predstavniki jamarskega društva iz pretežno slovenskega Doberdoba v Italiji, so zaploskali tudi prejemnikom bronastih, srebrnih in zlatih priznanja Jamarske zveze Slovenije. Najkrepkejši in tudi najdaljši aplavz so prejele mlade jamarke iz DZRJ Simon Robič Domžale.     

Predsednik društva Aleš Stražar nam je dogajanje v Kranju in društvu takole pojasnil. »V Jamarski zvezi Slovenije podeljevanje priznanj poteka tako, da društva predlagajo svoje člane za priznanja JZS. Vse predloge zbere komisija in podeli priznanja. Priznanja so s pečatom JZS in podpisom predsednika JZS. Na občnem zboru zveze za leto 2014 v Kranju so bila podeljena priznanja tudi za DZRJ Simon Robič Domžale. Bronasti znak JZS je prejel jamar in jamarski reševalec, vodja reševalnega centra Ljubljana Primož Kanič.

Priznanja so prejela še dekleta iz jamarske šole za otroke. Program imenujemo MALI RAK in poteka v našem društvu od leta 2005. Jamarsko šolo obiskuje več otrok, a vsi niso obiskali vseh predpisanih jam do dneva, ko smo morali oddati predloge za priznanja na komisijo JZS.

Program Mali rak smo pričeli 16.10.2013 in poteka vsako sredo od 17h do 18,30. Redno vadimo na poligonu v prostorih jamarskega doma in v Železni jami. Vsako leto obiščemo eno vodoravno jamo, na primer Mačkovca in še jamo do globine 50 m, običajno Miševo jamo.

Kot rečeno, so deklice opravile predviden program do februarja in sedaj vadimo že težje stvari. Ko otrok obiskuje jamarsko šolo za otroke po programu tri leta, brez težav opravi izpit jamarski pripravnik pri JZS. Tak izpit lahko opravi v letu v katerem dopolni 14 let. Priznanja so pomembna za otroke (šola) in za društvo. Z njimi dokazujemo, da so otroci uspešni na državni ravni. 

Dodajmo še to, da v Kranju na Gorenji Savi v starem kamnolomu prav te dni poteka tako imenovani jamarski vrtec za učence zadnjih razredov osnovnih šol, dijake, pa tudi študente, ki se želijo spuščati v nad 200 raziskovanih in tudi v nova brezna in jame, v katerih so bolj ali manj doma člani Društva za raziskovanje jam Kranj pod vodstvom predsednika Igorja Potočnika.

Slika zgoraj: Manja Kirbiš in Rebeka Sojer v popolni jamarski opremi. Slike spodaj, levo: od leve proti desni so pred vhodom v  rove pod Kranjem Jan Planinec, srednješolec, ki je opravil program Mali rak in izpit jamarski pripravnik, Manja Kirbiš, Rebeka Sojer, Zala Vidergar, Sandra Kirbiš in mentor, inštruktor jamarstva Aleš Stražar. Spodaj desno: Prejemnice priznanj na letnem občnem zboru Jamarske zveze Slovenije v Kranju. (Foto: Stanislav Jesenovec, Sliki: SZRJ Simon Robič Domžale)