Domov - > eŠR ->

Iz Skopja v Slovenijo

2.4.2014, avtor: (uc) / rubrika: zanimivo

Vabljeni na razstavo risb Bobana Petrushevskega v GALERIJA JEDRO, Cesta ob Sori 15, Medvode, v petek, 4. aprila letos, ob 20.00. Razstava bo odprta do 2. 5. letos.

Boban Petrushevski, multimedijski umetnik, je bil rojen leta 1979 v Skopju. Njegova življenska pot ga je pripeljala v Slovenijo. Tu zadnja leta živi in dela. Ustvarja predvsem na področju fotografije in filmske scenografije.

V Medvodah se bo prvič predstavil s svojimi slikami, predvsem pa risbami. Svoj navdih črpa iz okolice, ljudi, ki ga obkožajo, posebno mesto pa zaseda Frida. Frida je njegov pes, ki se zelo pogosto neslišno prikrade, ponekod samo v detajl, pogostoma pa zavzame celotno slikovno polje.
Tokratna razstava prinaša serijal portretov prijateljev in sodelavcev. Likovni samouk je v slogu naive upodobil ljudi iz filmskega sveta s področja držav nekdanje Jugoslavije. Po izrazni plati bi lahko rekli, da gre pri njegovih podobah za nekakšno potovanje v času. Kot da je človek sestavljen iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Portretiranci so tako včasih videti starejši ali mlajši, le redko pa v serialu naletimo na portret v realnem času. V risbah je čutiti velik vpliv fotografije, ki so večinoma osnova, na katerih gradi svoja umetniška dela. Ta večkrat spominjajo na grafiko, predvsem na tehniko lesoreza in linoeza.

Orkestrada - Devetčlanska zasedba pod vodstvom pevke Rade Kikelj Drašler, sicer tudi avtorice vseh besedil in melodij za pesmi, se ponaša s precej nenavadnim naborom glasbil – od dveh flavt in dveh violin prek občasne trobente in samosvojega zvočila hang pa tja nazaj do klasičnih rockovskih ali jazzovskih temeljev, torej električne kitare, bobnov in kontrabasa.
Avtorska glasba zasede zasedbe Orkestrada se žanrsko ne omejuje, sprehaja se skozi zvrsti etna, jazza, bluesa, hip hopa in drugih raznosortnih zvočnih preoblek. Oktobra 2011 je izšel prvenec z naslovom Spusti. V lanskem letu je Orkestrada na festivalu slovenskega šanona prejela 1. nagrado za avtorsko skladbo z naslovom Utrip. 
Člani zasedbe:
Rada Kikelj Drašler / poezija, vokal, trobenta, Thierno Diallo / kontaras, Vid Drašler / bobni in tolkala, Boštjan Franetič / električna kitara, Matija Krečič / violina, Boris Magdalenc / hang, Asja Grauf / flavta, Nina Kodrič / altovska flavta