Domov - > eŠR ->

Obetavni najmlajši raziskovalci

10.4.2014, avtor: (mt) / rubrika: utrip

Fakulteta za management Univerze na Primorskem je v študijskem letu 2013/2014, že deveto leto zapored, koordinirala projekt Mladinsko raziskovanje v obalno-kraški regiji. V torek popoldan je potekalo zaključno srečanje letošnjega mladinskega raziskovanja, v katerem so sodelovali učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol iz obmorske regije. Projekt je namenjen predvsem zgodnjemu uvajanju mladih v znanost, populiziranju znanosti in tehnike ter odkrivanju mladih talentov.

Državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), namen pa je predvsem spodbujanje mladih h kreativnem razmišljanju in inovativnosti. Na letošnjem regionalnem tekmovanju je sodelovalo 16 dijakov in učencev iz šestih regijskih šol, ki so pod vodstvom enajstih mentorjev pripravili osem raziskovalnih nalog. Sodelovale so OŠ Koper, OŠ dr. Aleša Beblerja – Primoža, OŠ Vojke Šmuc, OŠ Antona Šibelja – Stjenka Komen, Gimnazija Koper in Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran.

Včerajšnje srečanje je bilo namenjeno zaključnim predstavitvam, sodelujoči so se na regionalnem tekmovanju odlično odrezali, saj se je vseh osem raziskovalnih nalog uvrstilo na državno srečanje, ki bo potekalo 19. maja 2014 na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota.

 Med vsemi raziskovalnimi nalogami so bile kar tri ocenjene kot odlične, in sicer na osnovnošolski ravni z naslovom »Kako lahko zrcalimo«, učencev Aleksa Birse Jogana, Tadeja Uršiča in Lenarta Žežline pod mentorstvom Lucije Filipčič Križaj iz Osnovne šole Antona Šibelje – Stjenka Komen. Na srednješolski ravni pa sta bili odlični dve nalogi in sicer »Bakterije v kopitni gnilobi«, ki jo je pod mentorstvom Tanje Brstilo napisala Ines Likon iz Gimnazije Koper ter »Interakcije med receptorji naravne imunosti in njihovi ligandi«, ki sta jo pod mentorstvom dr. Karoline Ivičak Kocjan, Vide Forstnerič in Brede Novak napisali Kristina Kovačič in Pia Štrukelj Pahović.

Priznanja sta podelila vodja projekta doc. dr. Igor Stubelj ter koordinator projekta pred. Matevž Malej, ki sta učencem namenila kar nekaj spodbudnih besed o odlično opravljenem delu ter jima zaželela veliko veselja ter vztrajnosti tudi pri nadaljnjih izzivih.

Organizatorji ugotavljajo, da se kakovost nalog iz leta v leto izboljšuje – takšen trend je zelo dobrodošel – ocenjevalci so ga veseli in upajo, da se v prihajajočih letih ne bo ustavil. Vsem učencem in dijakom želimo veliko veselja pri raziskovanju tudi v prihodnje, mentorjem pa obilo zadovoljstva ob spremljanju mladih raziskovalcev, ki so željni novih znanj in kompetenc.