Domov - > eŠR ->

Na zabavo v naravo

24.4.2014, avtor: (info tzs) / rubrika: utrip

V mariborskem Mercator centru Tabor je danes potekala sklepna tržnica festivala Turizmu pomaga lastna glava (TPLG). V živahnem prostoru s stojnicami je ob odprtju tržnice več kot štiristo učencev  in mentorjev iz vse Slovenije pozdravil predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) Peter Misja. Poudaril je, kako izvrstne so zamisli in predstavitve učencev za obogatitev naše turistične ponudbe.

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta v tem šolskem letu razpisala že 28. festival Turizmu pomaga lastna glava, letos na temo NA ZABAVO V NARAVO. Učenci turističnih podmladkov ali krožkov iz kar 120 osnovnih šol so s pomočjo mentorjev napisali projektne naloge, svoje turistične produkte pa  predstavili na devetih turističnih tržnicah marca in aprila v večjih Mercatorjevih centrih po Sloveniji. V Mariboru so obiskovalcem najboljši  z regionalnih tržnic še enkrat predstavili svoje zamisli za nepozabna doživetja v naravi.

Glavna tema letošnjega festivala TPLG je bila NA ZABAVO V NARAVO. Mladi so pripravili vabljive, zabavne, pestre in razgibane turistične programe za različne interesne skupine. Svežina mladih moči se kaže v duhovitih in novih možnostih preživljanja prostega časa v naravi. Turistične produkte so prikazali tudi skozi zgodbe, kot so: življenje čebele ali kure, tabornikov ali kmetov, gornikov ali raziskovalcev, čolnarjev ali športnikov, umetnikov ali prazgodovinskih ljudi.

Po mnenju strokovne komisije so predstavljeni programi mladih tako natančno načrtovani, da se jih ne bi sramovali celo pravi turistični delavci.  Pripravili so resnično zanimive programe, na koncu pa se v zabavnem kvizu pomerili tudi v poznavanju naravnih vrednot, ki so jih spoznali med festivalom. 

Z nalogami in predstavitvami na tržnici, kjer so vabili obiskovalce v svoje kraje in na zabavne prireditve, so pokazali vse svoje spretnosti in sposobnosti. Dokazali so, da se ni bati za prihodnost našega turizma. Prihaja že 28. generacija, ki zna razmišljati s svojo glavo, in vedo, kaj vse je potrebno za zadovoljnega turista. Samo dovoliti jim moramo.

Med najboljšimi 36 šolami, ki so se predstavile na zaključnem festivalu, je strokovna komisija izbrala 12 najboljših stojnic, ki so jih pripravili učenci OŠ Šentjernej, OŠ Fara, OŠ Radlje ob Dravi, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica – podružnica Kebelj, OŠ Vodice, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas – podružnična šola Sovodenj, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid – podružnična šola Breginj, OŠ Fokovci, OŠ Raka in OŠ Naklo.

Ob tem so bili posebej nagrajeni posamezniki in šole za najboljšega promotorja na stojnici, najboljši nastop, najbolj izvirno povabilo, najboljšo kostumografijo, najbolj izvirno postavitev  stojnice, najboljšo animacijo na stojnici ter izvirno propagandno gradivo.

Vsi  udeleženci zaključnega festivala so prejeli praktične nagrade, najboljše ekipe pa bodo sponzorji projekta popeljali na turistične izlete po Sloveniji.