Domov - > eŠR ->

Skozi letne čase obujamo dolenjske običaje

25.4.2014, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

Na Osnovni šoli Šmihel v Novem mestu smo tudi v tem šolskem letu izvajali bralno-ustvarjalni projekt, ki smo ga poimenovali Skozi letne čase obujamo dolenjske običaje. Vanj so se vključili učenci od 1. do 5. razreda pod vodstvom učiteljev. Projekt je koordinirala šolska knjižničarka Marjetka Dragman. Cilj projekta je bil učencem približati dolenjske običaje skozi branje, pogovor in ustvarjanje na različnih predmetnih področjih. V 1. razredu so učenci spoznavali, kaj vse je potrebno narediti, da kruh zadiši na naši mizi. Spoznavali so, kako je bil kruh v preteklosti in tudi danes povezan z blagostanjem ljudi. Bil je vpleten v otroške igre, plese, pesmi in pravljice. Pripravili so tudi razstavo z naslovom Od zrnja do kruha.

V 2. razredu so učenci pobliže spoznali ročna dela (šivanje, pletenje, kvačkanje, vezenje, pletenje iz viter …). Pri vsakem so si pogledali potrebne pripomočke, material in nastale izdelke. Ugotovili so, da tudi nekatere njihove babice, dedki, mamice, tete … tudi še znajo plesti, kvačkati, vesti. To so počeli ljudje v preteklosti, nekateri to ohranjajo tudi danes. Pripravili so tudi razstavo ročnih del. V razred so povabili babico Nie Mešić, gospo Anko Baškovič, ki jim je pokazala, kako nastajajo ročna dela.

V 3. razredu so spregovorili o pomenu in uporabi krušne peči nekoč in danes. Nekdaj je bila osnova za družabno življenje v hiši ob dolgih zimskih večerih. Spregovorili so tudi o kolinah. V 4. a razredu so spregovorili o pustu, zgodovini pusta pri nas, poiskali so tudi recept za krofe. V 4. b razredu so spoznavali pomen kozolcev nekoč in danes, gradnjo in vrsto kozolcev. Kozolci so slovenska posebnost. Pogovarjali so se tudi z lastniki kozolcev. V 5. razredu so spoznavali vinogradništvo, predvsem običaj trgatve. Izdelovali so glinene vrčke, slikali na steklo, spregovorili so o prehrani, spoznali so pesmi, ki so jih prepevali ob trgatvi ter opisali doživljaje s trgatve.

V četrtek, 10. aprila, smo v šolski telovadnici pripravili zaključek projekta, na katerem so učenci predstavili dejavnosti, ki so jih v okviru projekta izvedli. Ob tej priložnosti smo postavili na ogled tudi izdelke, ki so nastali. Prireditev smo začeli s pesmijo o Dolenjski, nato pa so učenci predstavili bistvene značilnosti vsakega običaja. S pesmijo, plesom in igrami so predstavili družabni del dolenjskih običajev. Ob zvokih harmonike, na katero je zaigral študent razrednega pouka David Hrovat, je bilo vzdušje še prijetnejše. Vse zbrane je pozdravila in nagovorila knjižničarka. Ob koncu prireditve so si vsi prisotni ogledali bogato in zanimivo razstavo.        

Njihov nepogrešljiv pripomoček je bil tudi fotoaparat, saj so vanj ujeli aktivnosti, ki so jih počeli z velikim navdušenjem.