Domov - > eŠR ->

Pretresljiva zgodba o ustrahovanju med vrstniki

5.5.2014, avtor: (mr) / rubrika: aktualno

Evropski dan mladega filmskega občinstva v Izolo že drugič pripeljal mlade filmske navdušence. Približno 60 najstnikov iz vse Slovenije je pomladne počitnice sklenilo v Izoli, kjer so se ob Evropskem dnevu mladega filmskega občinstva včeraj, 4. maja, preskusili v vlogi filmskih žirantov in v konkurenci treh evropskih mladinskih filmov izbrali zmagovalca. Projekt, ki ga vodi Evropska filmska akademija, je letos hkrati potekal v 17 mestih po Evropi.

Mladi med 12. in 14. letom iz vseh sodelujočih mest so za zmagovalca izbrali nizozemski film Še žal ti bo! (Dave Schram, 2013), ki jih je prepričal s pretresljivo zgodbo o ustrahovanju med vrstniki. V pogovoru po filmu so se strinjali, da je o krivicah treba spregovoriti na glas, čeprav se izpostavljati ni preprosto, neukrepanje in molk pa prepoznali kot problem družbe, ki se osredotoča na posameznika. Nagrajeni film je že zvečer na slovesnosti v Erfurtu prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva. V konkurenci za nagrado sta bila še filma Vzhodnik (Katja von Garnier, Nemčija, 2013) in Glasbena misija (Martin Miehe-Renard, Danska, 2013).

Evropska filmska akademija je Evropski dan mladega filmskega občinstva zasnovala kot pobudo, ki prispeva k vzgoji razmišljujočega in kritičnega občinstva, zato so najstniki videne vsebine kritično pretresali in premlevali, nit pogovorov pa sta vodili igralka Manca Dorrer ter režiserka in programska vodja festivala Kino Otok Varja Močnik. Za predah med filmi so se na gibalnih delavnicah sprostili z vajami, s kakršnimi se igralci naučijo spoznavati in zaznavati prostor. Da se zavest o pomenu filmskovzgojnih pobud za mlade krepi, med drugim dokazuje izjemna rast projekta. Po lanskoletni izdaji, v kateri je sodelovalo devet evropskih mest, je mednarodni dogodek letos, hkrati z izolskim, potekal še v 16 drugih mestih: Barceloni, Londonu, Bratislavi, Budimpešti, Erfurtu, Sofiji, Rigi, Stockholmu, Beogradu … Zavod Otok je dan mladega filmskega občinstva v Izoli izpeljal drugič, tokrat smo ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Centrom Ustvarjalna Evropa.

Filmske vsebine za mlade bodo vidno vlogo igrale tudi na prihajajočem 10. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema (4.–8. junij 2014). Program za otroke in družine Podmornica – Otok za mularijo bo po lanskoletni prvi predstavitvi ponovno pravi mali festival v festivalu, s celodnevnim dogajanjem, projekcijami, delavnicami, ustvarjalnim varstvom za otroke. Podmornica bo tokrat še živahnejša in še bolj samosvoja. Njen program bo znan kmalu – vabljeni, da za vse najnovejše informacije sledite našemu novemu Facebook profilu.