Domov - > eŠR ->

Priložnost za medkulturno druženje in učenje

14.5.2014, avtor: Špela Močilnikar / rubrika: zanimivo

OMAL (Older men as active learners) je projekt programa VŽU in Grundtvig učnega partnerstva med Slovenijo, Malto, Portugalsko in Estonijo, ki se osredotoča na učenje in izobraževanje starejših moških v skupnosti. Ob raziskovanju in poglabljanju znanja o učenju in izobraževanju starejših moških smo imeli sodelavci projekta tudi priložnost za medkulturno učenje in spoznavanje krajev, kultur in navad držav partneric. Projekt se je sklenil maja letos s sklepno konferenco in obiskom Slovenije. Po uspešno predstavljenih rezultatih našega dela in zanimivi razpravi o učenju starejših moških smo se odpravili na raziskovanje slovenskih krajev in novemu znanju naproti.

Odpeljali smo se na Kras, na ogled jame Vilenice, ene starejših turističnih jam na svetu, v kateri naj bi prebivale dobre vile. Čarobna jama je tudi kulturno mesto večerov slovenskih književnikov in mednarodnega literarnega festival Vilenica. Čudoviti kapniki in zabaven ogled jame sta gotovo naredila vtis, še posebej na tiste, ki so bili prvič v jami. 

Pot nas je vodila tudi v Mursko Soboto na predstavitev centra medgeneracijskega učenja Hiša Sadeži družbe, ki organizira veliko brezplačnih delavnic in uspešno sodeluje z množico prostovoljcev. O borovem gostüvanju, starem običaju poroke z borom, smo se učili v Šalamencih v gasilskem muzeju. Nadaljevali smo v Bogojino do čudovite Plečnikove cerkve in naprej v Jeruzalem, kjer smo uživali ob enoloških in kulinaričnih dobrotah.

Ogled Dominkove domačije je bil za vse kot popotovanje s časovnim strojem, saj smo v njenih prostorih živo občutili, kako so živeli Slovenci pred 300 leti. Člani društva vinogradnikov in sadjarjev v Vitomarcih so nas poučili o potomki najstarejše trte in o tem, kako so nekoč shranjevali vino, v prostoru imenovanem ledenica. V tej vasici stoji tudi cerkev iz 15. stoletja. Člani šahovskega društva v Gorišnici, vsi starejši moški, pa so poskrbeli za možgansko telovadbo ob igri šaha.