Domov - > eŠR ->

Videomanija

16.5.2014, avtor: (info) / rubrika: utrip

V Sloveniji se odvija kar nekaj video in filmskih festivalov, ki se posvečajo kratkim neodvisnim filmom, vendar bi se srednješolec le s težavo uvrstili v program katerega izmed njih. Vzrok je samosvoja, generacijska mladinska kultura, ki se nerada priklanja predstavam odraslih, hkrati pa se že bistveno razlikuje od osnovnošolskega filmskega ustvarjanja. Zaradi tega smo se odločili, da vsem srednješolcem – ne glede na to, ali ustvarjajo sami doma ali pa v sklopu obšolskih interesnih dejavnosti – zagotovimo prostor, kjer bodo svoje stvaritve lahko predstavili vrstnikom. Trudimo se tudi, da bi naš festival dodatno spodbudil vse mlade ustvarjalke in ustvarjalce, ki želijo aktivno sodelovati pri oblikovanju družbe, v kateri živijo.

Videomanija ni zgolj enodnevno druženje in festival filmske ustvarjalnosti srednješolcev. Je založniška in izobraževalna dejavnost, ki zahteva celoletno aktivnost. Naša vizija je razvoj filmske kulture in spodbujanje filmske vzgoje v srednješolskem izobraževanju. Prizadevamo si, da ob festivalu vsako leto izdamo tudi medij z vsemi na festivalu prikazanimi filmi. Z njim ponujamo mentorjem koristno gradivo za razvoj filmske aktivnosti na šoli.

V preteklih letih smo izpeljali tudi nekaj predavanj (predstavitev) na nekaterih srednjih šolah. Tovrstno aktivnost bomo skušali v prihodnje še okrepiti. S festivalom skušamo povezali čim več slovenskih srednjih šol, na katerih se ukvarjajo s filmskim ustvarjanjem in tako olajšati pretok idej in informacij ter s tem povečati kakovost filmske vzgoje na šolah. Poleg srednjih šol si bomo v prihodnje prizadevali k sodelovanju privabiti tudi več fakultet (Unverza v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici), da bodo sodelovale in sooblikovale festival predvsem s svojim strokovnim prispevkom.

Osrednji dogodek festivala je majsko srečanje srednješolskih avtorjev ter podelitev priznanj in nagrad najboljšim filmom. Celodnevno druženje je zasnovano tako, da imajo v dopoldanskem delu, ki se odvija na gostiteljski šoli, avtorji priložnost spregovoriti o svojem filmu in se pogovoriti s člani strokovne žirije.  Poleg projekcij in pogovora o filmih se vsako leto mladim avtorjem predstavi že uveljavljeni filmski ustvarjalec. Do sedaj so bili to Jože Pogačnik, Filip Robar Dorin, Marko Naberšnik, Franci Kek, Goran Vojnovič, Peter Milovanović Jarh, Jan Cvitković in Miha Hočevar, letos pa se bodo predstavili nekdanji nagrajenci Videomanije. Vsakoletni posebni gost je pesnik in esejist Milan Dekleva.

Več o Videomaniji na spletni strani festivala: http://www.videomanija.org/

Vegova Ljubljana organizira pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda Republike Slovenije za šolstvo letos že jubilejno deseto leto srednješolskega filmskega festivala VIDEOMANIJA. Število prispelih filmov in sodelujočih šol je v desetletnem obdobju vsako leto naraščalo. Letos sta žiriji ocenjevali 55 filmov mladih ustvarjalcev.

Osrednja prireditev, s katero bomo slavnostno zaključili letošnji festival, bo 20. maja 2014 ob 15.00 v Kinodvoru. Videli boste najboljše filme po presoji strokovne žirije (letošnji člani Špela Razpotnik, Aleš Brod, Tone Rački, Miha Hočevar in Klemen Pečnik) in mladinske žirije (člani: Tilen Jesenko, Sašo Dedjanski, Gal Zorko, Tjaš Cvek, Lene Lekše).  Podeljena bo tudi plaketa s strani mladinske žirije. Že peto leto pa podeljujemo še posebno nagrado »Ne me sekirat« za film z  avtentično mladinsko temo in aktivnim odnosom avtorja do družbenega dogajanja.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo že peto leto podelilo posebno nagrado »Ne me sekirat« za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim odnosom avtorja do družbenega dogajanja.

Glavno nagrado pa bo prispevala ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko, tj. udeležbo na multimedijski delavnici video produkcije z naslovom Pirati s kamero na Poletnem taboru Inovativnih tehnologij, ki bo potekal avgusta 2014 v Ljubljani.

PROGRAM FESTIVALSKEGA DNE, 20. MAJ 2014

9.00–9.30

Sprejem udeležencev v avli šole

 

9.30–9.45

Silvester  Tratar, predsednik OO: Otvoritev festivala

 

10.00–11.00

Zvezde Videomanije (pogovor z dosedanjimi nagrajenci Videomanije)

11.15–12.30

Projekcije filmov in pogovor z avtorji

 

12.30–14.15

odmor za kosilo

 15.00–17.00

 Slovesen  zaključek  in podelitev festivalskih nagrad v Kinodvoru


VIDEOMANIJA 2014: PROGRAM ZAKLJUČNE PRIREDITVE, torek, 20. maj 2014, ob 15. uri, Kinodvor

15.00–15.25

 

 

15.30–15.35

 15.40–16.30

 16.30-16.55

 


16.55–17.00

 

 

Uvodna nagovora:

Aljuš Pertinač, državnin sekretar na Ministrstvu za  izobraževanje, znanost in šport

mag. Gregor Mohorčič, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo

 Špela Razpotnik: O izboru filmov strokovne žirije 

 Projekcija izbranih filmov

 Podelitev nagrad:

Aljuš Pertinač, MIZŠ: Posebna nagrada »Ne me sekirat«

Predstavnik mladinske žirije: Nagrada mladinske žirije

Milan Dekleva: Nagrade strokovne žirije

Silvester Tratar, predsednik OO Videomanije:  Ob zaključku Videomanije 2014