Domov - > eŠR ->

Podmornica - otok za mularijo

17.5.2014, avtor: (ko) / rubrika: aktualno

Program za otroke, mlade in družine Podmornica – Otok za mularijo, ki temelji na kakovostnem filmu in raznolikih spremljevalnih vsebinah, je že v svojem drugem letu zrastel v pravi festival. S posebno brezplačno projekcijo ga bo 5. junija odprl večkrat nagrajeni film Bekas, prisrčna pripoved o vztrajnosti in upanju. Podmornica bo sicer v Izoli zasidrana že od 20. maja s filmskimi projekcijami za šolske skupine in bo trajala vse do 9. junija, posebni dogodki pa se zvrstijo tudi med letom.

Po lanski uspešni krstni splavitvi se Podmornica letos vrača z novimi vsebinami za kakovostno preživljanje prostega časa. Dogajanje se bo v celodneven preplet dejavnosti za vso družino zgostilo med 10. mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema, ko bo program doživel tudi svoje odprtje. Z brezplačno projekcijo ga bo odprla slovenska premiera filma Bekas, pripovedi o dveh bratih, malih kurdskih sirotah, ki se v iskanju lepše prihodnosti podata na pot v Ameriko v družbi osla po imenu Michael Jackson.  Kurdski režiser Karzan Kader, ki živi in dela na Švedskem, je zanj med drugim prejel nagrade na festivalih v Stockholmu, Teheranu in Montrealu.

Filmski program Podmornice prinaša tudi burleskno pravljico Potepuh Tomaž,  komedijo legendarnega Busterja Keatona Sherlock Holmes ml., ki bo prikazana ob Letu kina v sodelovanju z ljubljanskim Kinodvorom, program kratkih animiranih filmov Koyaa, ki ga bo njihov avtor Kolja Saksida pospremil z ustvarjalno delavnico animacije, ter izbor filmskih zgodb za šolske skupine.

Eden najizvirnejših segmentov Podmornice so projekcije filmov, ki so jih otroci in mladi ustvarili sami v sklopu različnih krožkov, delavnic in filmskih pobud po Sloveniji. Festival tako zanje postane platforma in ena preredkih priložnosti, da svoje delo predstavijo širši javnosti. Med njimi bodo tudi letos udeleženci filmske delavnice Podmornica, ki jo bomo v začetku junija drugo leto zapored pripravili za domače najstnike. Pod vodstvom mentorjev iz DZMP – Luksuz produkcije iz Krškega bodo tokrat spoznavali in ustvarjali dokumentarne filme, ki jih bodo predstavili tudi na velikem platnu v sklopu posebnega svečanega sklepnega glasbeno-filmskega dogodka Podmornice v ponedeljek, 9. junija.

Program Podmornice, prvi zaokrožen filmskovzgojni program v obalno-kraški regiji, smo v zavodu Otok oblikovali na podlagi velikega zanimanja otrok in mladih, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu, ter pomanjkanja in hkrati izjemnega pomena filmskovzgojnih vsebin za  mlado občinstvo. Med ključnimi skupnimi imenovalci vseh vsebin Podmornice sta ustvarjalnost in soudeležba. Da otroci in mladi ne bi bili le pasivni gledalci, temveč dejavni udeleženci, jim filmsko govorico približujemo s strokovno vodenimi pogovori ob projekcijah in tematskimi delavnicami, na katerih se otroci na ustvarjalen način srečajo z videnimi vsebinami.

Z mislijo, da je ključ do uspeha v povezovanju s sorodnimi iniciativami, se je Otok s Podmornico vedno oziral prek meja filmske umetnosti, čedalje bolj pa tudi prek geografskih meja. Že lani je vsebine Podmornice obogatila Knjižnica pod krošnjami v organizaciji društva Kvart, s katerim letos družno predstavljamo raznolik, a komplementaren  in usklajen program. Pozimi je Podmornica obiskala Škucove packarije v Ljubljani, 4. maja pa smo na podlagi čedalje trdnejšega partnerstva z Evropsko filmsko akademijo v Izoli drugič zapored izpeljali Evropski dan mladega filmskega občinstva, ki je povezal najstnike v 17 mestih po Evropi. Po zaslugi uspešnega preteklega sodelovanja pa med prihajajočimi vsebinami Podmornice v času Kino Otoka ponovno najdemo filmske ustvarjalce delavnice društva Gumb in Sezamov kotiček,  v katerem društvo Sezam v sodelovanju s Kinodvorom za otroke pripravlja ustvarjalno varstvo s tematskimi delavnicami.