Domov - > eŠR ->

Slovesno

21.5.2014, avtor: (hm) / rubrika: utrip

V četrtek, 15. maja, je bil za učence Osnovne šole Šmihel iz Novega mesta in podružnične šole Birčna vas poseben dan. Skupaj smo se zbrali v šolski telovadnici in pripravili prireditev ob zaključku bralne značke 2013/2014. Prireditev s podelitvijo bralne značke je potekala v dveh delih, posebej za  razredno in predmetno stopnjo, katero je zasnovala šolska knjižničarka Marjetka Dragman. Veseli smo bili, da je bila po nekaj letih zopet z nami pisateljica Cvetka Bevc, letošnja nominiranka za nagrado desetnica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za otroško in mladinsko književnost.

Na šmihelski osnovni šoli učenci radi berejo in ob branju ustvarjajo na različnih predmetnih področjih. Zato vsako leto izvajajo bralno-ustvarjalni projekt od 1. do 5. razreda. Letošnji je bil še posebej zanimiv. Poimenovali smo ga Skozi letne čase obujamo dolenjske običaje. Učitelji so se trudili, da bi učencem približali dolenjske običaje skozi branje, pogovor in ustvarjanje. Vsak ljudski običaj so spremljali ljudska glasba, pesem, ples in igre. Na prireditvi so na kratko predstavili posamezne običaje in šege. Predstavili so se tudi učenci s podružnice. Gostja Cvetka Bevc je zaigrala prizor iz knjige Pesem za vilo, v  kateri  nastopajo dedek Martin in babica Jerica ter njuna vnuka Marinka in Mihec. Prebrala pa jim je tudi svojo pesem.

Na predmetni stopnji so začeli prireditev z mislijo: Branje so kakor sanje, ki ne poznajo meja oziroma sanje so kakor branje, ki ne pozna meja. Učenci so se predstavili kot recitatorji, pevci, plesalci in instrumentalisti. Zaigrali so na klarinet, harmoniko in saksofon. Petošolci so se preizkusili v ustvarjanju haikujev, ki so jih prebrali,  angleški prevod haikujev pa so povedali devetošolci. Hana je prebrala nekaj svojih pesmi, Ana pa je zapela svojo ljubezensko pesem Raje kot. Pisateljica Cvetka Bevc  je zaigrala pripoved Čivknjeno od začetka do konca o Petji ter prebrala eno od svojih  pesmi.

Knjižničarka je predstavila uspešnost značkarjev, saj je bralno značko uspešno opravilo 291 učencev oziroma 76 % vseh učencev. Najbolj uspešni na razredni stopnji so bili prvošolci, na predmetni stopnji pa petošolci. Nekatere slovenske raziskave kažejo, da raje berejo dekleta. Na naši šoli je razlika res minimalna, in sicer 7 v prid dekletom. Zlatih značkarjev je 20, to so učenci, ki so brali za bralno značko vseh devet let. Rekorderke so bile tudi učiteljice. Učiteljica Tina Husu je izvajala bralno značko kar s 53 učenci.

Sledila je podelitev priznanj. Po priznanja so prišli predstavniki vsakega oddelka. Priznanja sta podelili ravnateljica šole mag. Irena Hlača in pisateljica Cvetka Bevc. Knjižničarka je čestitala vsem učencem in učiteljem za pomoč pri vzgoji mladih bralcev in širjenju bralne kulture med mladimi ter strokovni delavki Andreji Šurli, ki spodbuja branje med učenci Romi. V zaključku je knjižničarka učence povabila, da ostanejo zvesti knjigi in bralni znački tudi v naslednjem šolskem letu.