Domov - > eŠR ->

Roboti na pohodu

21.5.2014, avtor: Tomislav Viher / rubrika: zanimivo

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je v torek, 13. 5. 2014, pripravila tradicionalno državno tekmovanje z mobilnimi roboti. Na njem so se v več kategorijah pomerili osnovnošolci, dijaki in študentje. Tekmovanja se je pod mentorstvom Tomislava Viherja in Karmen Kotnik udeležilo tudi pet ekip dijakov Gimnazije Lava s Šolskega centra Celje. Vse so nastopile v kategoriji RoboCupJunior Reševanje A, v konkurenci 37 ekip iz Slovenije, Slovaške in sosednje Hrvaške.

Ekipa Triple-J (Jernej Klarić, 4. e, Janez Turnšek, 2. a, Jan Časl, 2. e) je premagala vse vrstnike s slovenskih srednjih šol in na državnem tekmovanju osvojila prvo mesto. V prvo tretjino tekmovalcev so se uvrstili še:

  • na 5. mesto GLaDOS – Rok Krumpak, Andrej Simončič, Domen Kosem in Vid Kok, vsi iz 2.e;

  • na 10. mesto Megabiti – Luka Četina, Žiga Volavšek in Žiga Volk, vsi iz 1. e.

    Naši tekmovalci so pokazali veliko znanja, iznajdljivosti in pridnosti v času priprav, predvsem pa izreden kolektivni duh in prijateljsko sodelovanje.

    Prvouvrščena ekipa si je že z uspešnim nastopom na lanskem državnem tekmovanju priborila uvrstitev na svetovno prvenstvo RoboCup 2014 in se julija odpravlja v Brazilijo. Dijaki se bodo v znanju programiranja robotov pomerili z vrstniki iz več kot petinštiridesetih držav.