Domov - > eŠR ->

Dela z globoko sporočilno noto

29.5.2014, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Štiriinštirideset strani ima publikacija o Dadinem likovnem natečaju 2014, ki ga je že osmič organizirala Osnovna šola Jakoba Aljaža Kranj. Vsebuje opazno naslovno risbo, uvodni prispevek Leonide Domanjko o Evelini Batista Abaza, po kateri se imenuje natečaj ter nas seznanja z vodilom letošnjega natečaja Zaživimo svoje sanje. Še podrobneje  sta ga osmislila mag. Irena Jeras Dimovski in mag. Boge Dimovski, katera sta tudi letos strokovno ocenila prispela dela in med njimi izbrala po tri najboljša iz vsakega triletja. Tatjana Logar je imela zahtevno delo, da je v knjižico razporedila likovna dela skoraj 300 učencev iz 36 šol iz Slovenije, Makedonije (Tetovo) in Italije (OŠ Otona Župančiča Trst, Rivoli). Nastala so pod mentorstvom več kot sedemdesetih likovnih pedagogov. Našteti so na zadnji strani ovitka kataloga, katerega so prejele vse sodelujoče šole. Ravnatelj mag. Milan Rogelj je pozdravil prisotne člane družine Batista in Abaza, prvega ministrstva za šolstvo v Republiki Sloveniji dr. Petra Venclja in njegovo soprogo, omenil pa je, da pričakujejo tudi vodjo sektorja za predšolsko vzgojo in osnovno šolo Borisa Zupančiča (žal ga do konca skrbno pripravljene prireditve nismo dočakali).

Zaradi velikega zanimanja za sodelovanje na natečaju so letos omejili število del s posamezne šole na devet. Šola ima zdaj v arhivu že več kot dva tisoč likovnih del. Zato ni nenavadna ravnateljeva želja, da bi skupaj postavili otroško galerijo, ki ne bi bila na ogled le v kranjski Aljaževi šoli, za katero je tudi narisala in oblikovala znak in maskoto akademska slikarka, ki je na tej šoli začela delati 1. septembra 1980 (umrla 27. junija 2006). Razstave del dozdajšnjih Dadinih likovnih natečajev so v preteklih letih postavili na letališču Jožeta Pučnika, v nakupovalnih središčih Mercator v Ljubljani in Planet Tuš v Kranju, posebno pa so ponosni, da so dela razstavljena tudi v prostorih šolskega ministrstva v Ljubljani. Verjetno bo naslednje razstavno mesto v Sparu, saj je bil med tistimi, ki je pomagal pri izpeljavi letošnjega natečaja, poleg MO Kranj, ki je v sklopu mladinskih projektov omogočila izdajo publikacije o natečaju ter PS Mercator.

O razstavljenih delih natečaja Zaživimo svoje sanje je spregovoril tudi likovni kritik ddr. Damir Globočnik. Za vse skupaj je opredelil, da izkazujejo bogato domišljijo mladih ustvarjalcev, da iz njih žari iskrenost ter da dokazujejo v številnih novih likovnih zamislih krepko radovednost.  Po scenariju, ki smo ga pridobili, so nastopili v kulturnem programu, ki sta ga pripravili Leonida Domanjko in Meta Žavbi Mrak, združeni pevski  zbor pod vodstvom  razpoložene, a zahtevne zborovodkinje Monike Donko ob klavirski spremljavi pianistke Weissove, recitatorji, plesalke izraznega plesa Anita, Sara in Hava, deklamatorji ter solisti Lara, Martin, Žan, Jakob, Tjaša in Ajda. Sceno z oblaki in baloni je  pripravila Emina Veselič, razstavo pa so postavile Emina Veselič, Darja Pintar in Tatjana Logar.   

Evelinina hčerka, ilustratorka Daša Abaza, je tudi tokrat podarila za najboljša likovna dela svoje izvirne ilustracije. Iz prvega triletja so jih prejeli Aljaž Kosi, OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana, Nejc Zavasnik iz OŠ Petrovče in Andraž Rozman, OŠ Preska, POŠ Sora. Iz drugega Hana Bujanović Kokot, OŠ Jakoba Aljaža Kranj, Nina Bolčina, OŠ Otlica, Ajdovščina  in Ana Hudobivnik, OŠ Davorina Jenka, Cerklje na Gorenjskem. Iz zadnjega pa Sara Teršar iz OŠ Tabor Logatec, Emilija Ristoska, OŠ Goce Delčev, Makedonija ter Nejc Horvat, OŠ Škofljica.

Besedilo pod slikami: Ddr. Damir Globočnik je tehtno ovrednotil pomen likovnega ustvarjanja mladih in razstavljenih del mladih (zgoraj). Mag. Milan Rogelj in Daša Abaza s prisotnimi nagrajenci natečaja (spodaj levo). Ob odprtju Dadinega likovnega natečaja vedno pripravijo vsebinsko in izvedbeno skrbno izbran kulturni program, ki obogati moto aktualnega natečaja. (spodaj desno)