Domov - > eŠR ->

Začenja se 10. Kino Otok

3.6.2014, avtor: (info otok) / rubrika: utrip

Platna za jubilejni 10. mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema so razpeta, filmski projektorji se ogrevajo in cenjeni gostje iz filmskega sveta so že na poti v Izolo. Festival se s slavnostno otvoritvijo začenja jutri, v sredo, 4. junija.

 Prvi se bo občinstvu predstavil priznani režiser Mahamat-Saleh Haroun, ki bo zbrane nagovoril po slovesni otvoritveni projekciji filma Grigris jutri, 4. junija. Haroun, v Čadu rojeni ustvarjalec, živi in dela v Franciji, kamor se je preselil med državljansko vojno v osemdesetih letih. V njegovih filmih, pogosto mirnih na površju, pod tem mirom vrejo zadrževani izbruhi jeze in melanholije. Njegovi filmi nedvomno sodijo v tradicijo afriškega filma, ki sega od Ousmaneja Sembeneja do Abderrahmaneja Sissakoja in ki se ukvarja z mestom filma v postkolonialni Afriki in posledično v postkolonialnem svetu.  V filmu Grigris se na prefinjeno stiliziran, a realističen način poklanja vsem, ki z nasmeškom na ustnicah in neomajno voljo kljubujejo okrutnim okoliščinam vsakdana.

Od britanskih zvezdnikov do tihih zvezd avantgardnega filma

Poleg Harouna smo z letošnjega bogatega seznama gostujočih avtorjev že napovedali velikana indijskega filma Shajija N. Karuna, skupino avtorjev, ki predstavljajo novi galicijski film, in skupino vzhajajočih predstavnikov nove generacije iz regije. Pridružila pa se jim bodo še druga visokozveneča imena iz filmskega sveta. Med njimi bo priljubljena in z bafto nagrajena britanska igralka Vicky McClure, ki jo je na pota slave izstrelilo sodelovanje z režiserjem Shanom Meadowsom, med drugim v filmu To je Anglija. V Izoli se predstavlja s filmom Svengali, očarljivo satiro garažnega vzdušja in retro videza, ki jo avtor Trainspottinga Irvine Welsh hvali kot »enega izmed najbolj kul in smešnih britanskih filmov po dolgem času«. Z Vicky v Izolo prihaja tudi glavni igralec filma Jonny Owen, ki ga sicer poznamo po seriji Shameless, je pa tudi avtor kultne spletne serije Svengali, po kateri je bil pozneje ustvarjen film.

Gabe Klinger bo predstavil dokumentarec Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater, v katerem sooči v naslovu omenjena filmska zvezdnika, sorodni duši z nasprotnih koncev spektra neodvisnega filma. Benning od 70-ih let velja za enega najvidnejših ustvarjalcev ameriške avantgarde, Linklaterja poznamo kot avtorja zelo priljubljene trilogije Pred zoro, Pred mrakom in Pred polnočjo, njegov eksperiment Boyhood pa je doživel svetovno premiero na zadnjem Sundanceu. Klinger je za film na beneškem filmskem festivalu 2013 prejel nagrado za najboljši dokumentarec. V Izoli bo tudi Siegfried A. Fruhauf, eden najizvirnejših mladih avstrijskih eksperimentalnih filmarjev, ki bo pripravil retrospektivo svojih kinetičnih mojstrovin kratkega formata.

Slovenijo bosta zastopala dva izjemna ustvarjalca, ki sta vsak na svojem področju med najvidnejšimi domačimi avtorji in se uspešno predstavljata tudi v tujini. Branko Završan se je za potrebe italijansko-hrvaške koprodukcije TIR, velikega zmagovalca zadnje izdaje filmskega festivala v Rimu, priučil kamionarskega posla in ustvaril igralski presežek. V filmu spremljamo življenje kamionarjev na evropskih avtocestah, ki počasi, a zanesljivo izgubljajo povezavo z realnostjo zunaj kabine kamiona. Kolja Saksida presežke ustvarja v polju animiranega filma, ki se mu posveča v okviru svoje produkcijske hiše ZVVIKS. V njegovih kratkih filmih nastopa možic Koyaa, ki je pobegnil iz urbanega sveta v samoto alpske krajine, kjer mu dela družbo skrivnostni črni krokar. Saksida za najmlajše občinstvo Kino Otoka pripravlja tudi delavnico animacije v Sezamovem kotičku. Med letošnjimi gosti pa je tudi domači ustvarjalni trojček v sestavi subtilnega kitarista Elvisa Šahbaza, drznega slikarja in glasbenika Parideja Di Stefana in tihe zvezde slovenske filmske avantgarde Davorina Marca, ki se bo na Manziolijevem trgu predstavil z avdiovizualnim performansom (cre)AZIONE.
Že jutri se bo s kratkometražnimi filmi predstavila tudi prva skupina mladih avtorjev sekcije Video na plaži: Otok za mularijo (Vesna Klančar), Za vsakega palica raste (Urban Saletinger), Morje (Nina Berdon), Sredozemski vranjek (Gregor Šubic), Variacije na lov na rakovice (Uroš Marolt), Pizdarije v Kopru (Diego Menendes), Poletje09 (Leja Hočevar), Vzhodno od Sonca, zahodno od Lune – zgodbe migracij (Marianna Vas), Albatrosi (Michael Kren), Razpotja kulture (Relja Pekić). 
Vse do nedelje se bomo na Kino Otoku srečevali in družili z avtorji, ki s svojim delom usmerjajo naš pogled globoko v ves zapleteni kontekst, katerega del smo. Četudi se film kdaj zazdi kot utopija oddaljenega sveta, je filmsko platno lahko ves svet – naš svet, mimo katerega nočemo in ne smemo živeti.