Domov - > eŠR ->

Poletna muzejska noč

13.6.2014, avtor: Barbara Grilc / rubrika: utrip

Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 21. junija 2014, od 18. do 24. ure, že dvanajstič zapovrstjo. V letošnji akciji bo sodelovalo 72 institucij s približno 100 lokacijami. Večina jih je sodelovala že v preteklih letih, nekaj pa se jih je pridružilo na novo (Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, Dežela kozolcev Šentrupert, Atelje galerija, Muzej Ribnica, Grad Štanjel …). Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, do odprtij razstav, glasbenega programa in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v skoraj 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

S pestrim in raznolikim programom želimo obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Prireditev bo v soboto, 21. junija, sooblikovalo 33 ljubljanskih ter 61 institucij iz ostalih krajev po Sloveniji (Bistra, Bled, Bohinj, Brestanica, Celje, Divača, Dutovlje, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska gora, Krško, Laško, Lendava, Lipica, Litija, Maribor, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nazarje, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Šoštanj, Štanjel, Tolmin, Velenje, Žalec).

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli številk 20.000 do 25.000. Lansko leto smo zabeležili rekorden obisk, več kot 37.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Realizacijo pa so poleg sodelujočih institucij letos omogočili še RS Ministrstvo za kulturo, Tehniški muzej Slovenije in podjetje TAM-TAM.

Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni smo tudi na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in Google+. Natisnjena je programska knjižica, ki je na voljo na številnih lokacijah po vsej državi.

Več informacij:

  • spletna stran  www.muzejsa-noc.si
  • elektronski naslov  muzejska.noc@gmail.com ali irena.marusic@tms.si,
  • telefonske številke 01 4366490, 041 245 038 (Irena Marušič, koordinatorica projekta) in 031 336 823 (Urša Vodopivec, pomočnica koordinatorice)