Domov - > eŠR ->

Odprto pismo rektorju in ministru

26.6.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Na rektorja Univerze v Ljubljani dr. Ivana Svetlika in na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala smp naslovili odprto pismo. Besedilo je na voljo tudi na spletnem naslovu http://goo.gl/A9yz76 .

Pismo smo pripravili v Študentskem svetu Filozofske fakultete in Študentskem svetu Fakultete za družbene vede, v znak podpore pa so se pismu pridružili še študentski sveti Biotehnične fakultete, Ekonomske fakultete, Fakultete za elektrotehniko, Fakultete za farmacijo, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakultete za matematiko in fiziko ter Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

V pismu smo naslovnikoma predstavili problematiko, s katero se soočajo doktorski študenti generacije 2013/14, kot kaže, pa situacija ne bo nič boljša za študente prihodnjih generacij.

Opozorili smo ju, da kljub skorajšnjemu zaključku študijskega leta glede na pretekla leta še ni bil razpisan primerljiv mehanizem za sofinanciranje doktorskega študija. V nadaljevanju pristojne pozivamo, naj nemudoma uredijo pogoje in finančna sredstva za sofinanciranje doktorskega študija za generacijo doktorskih študentov, ki so svoj doktorski študij začeli v letu 2013, ter zagotovijo stabilno in sistemsko urejeno financiranje tudi za prihodnje generacije. Kljub drugačnim programskim usmeritvam Republika Slovenija namreč po izteku t. i. inovativne sheme trenutno nima nikakršnega sistema sofinanciranja doktorskega študija, kot nam je znano, pa njegova vpeljava v bližnji prihodnosti ni predvidena.

               Janoš Ježovnik, predsednik ŠS UL FF, Klemen Mesarec, predsednik ŠS UL FDV, Eva Bolha, prodekanja študentka UL FF, Tjaša Božič, prodekanja študentka UL FDV