Domov - > eŠR ->

Usklajeno skoraj v celoti

11.7.2014, avtor: (soj) / rubrika: aktualno

 Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije – SVIZ, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije – VIR in Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze – NSDLU, podpisal Izjavo o stopnji usklajenosti besedila predloga ZViS-1.  

V četrtek, 10. in v petek, 11. julija 2014, je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije – SVIZ, Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije – VIR in Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze – NSDLU, podpisal Izjavo o stopnji usklajenosti besedila predloga novega Zakona o visokem šolstvu (ZViS-1). 
S podpisom izjave se podpisniki strinjajo, da je besedilo predloga ZViS-1 med podpisniki usklajeno skoraj v  celoti. Neusklajeno besedilo ostaja v  členih: sedma in 23. točka 5. člena, 20. člen, 22. člen, 38. člen v delu, ki ureja volitve nepedagoških delavcev, 68. člen, četrta alineja, 90. člen ter poimenovanje »pogoji za imenovanje« skozi ves predlog zakona, 117. člen ter 140. člen, in sicer v določbi povezani s plačljivostjo nadstandarda. 

Minister dr. Pikalo je po podpisu izrazil veselje, da je po večmesečnih pripravah in usklajevanjih besedila predloga novega visokošolskega zakona, prišlo do podpisa te izjave, a hkrati obžaloval, da je prišlo do tega šele v času, ko Vlada nima več polnih pooblastil in predloga zakona ne bo moč uvrstiti v vladno in nato zakonodajno proceduro. Ob tem minister upa, da bo prihodnja Vlada upoštevala doseženi nivo uskladitve predloga zakona z različnimi deležniki v visokošolskem prostoru in bo pripravljeni predlog služil za hitrejšo dokončno uskladitev in sprejetje zakona, ki bo zagotovil stabilno financiranje visokošolskega dela, izboljšal kvaliteto visokošolskega prostora in zagotovil enake možnosti izobraževanja za vse.